Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Delegacija EU i Ambasada SAD u BiH: Kriza u BiH se produbljuje, vrijeme je da politički lideri ispune obećanja

Politička kriza u Bosni i Hercegovini se produbljuje, a politički lideri gotovo da ne postižu nikakav napredak u rješavanju problema, istaknuto je u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije/specijalnog predstavnika EU u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ova izjava uslijedila je nakon što su političari u BiH jutros obaviješteni da specijalni izaslanici i medijatori u procesu izbornih reformi Metju Palmer i Anđelina Ajhorst neće doći u Sarajevo kako je planirano.

“Ranije ovog mjeseca, kada su se zvaničnici SAD-a i EU sastali sa političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili da će se pripremiti prije narednih razgovora. Od tada svjedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje”, naveli su.

Prema njihovim riječima, obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, ne bi urodili plodom.

“Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja”, dodali su.

U zajedničkoj izjavi su istakli kako su od vladajuće koalicije čuli da su opredjeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu.

“Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH. Vrijeme je da se ova obećanja ispune”, poručili su.

Apelovali su na političke stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu.

“Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u institucije”, istakli su u zajedničkoj izjavi.

Dodali su da su EU i SAD uložile napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana.

“Ovaj proces je prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara. Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju šta je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka hronične političke krize u BiH – korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda. Na strankama je da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za preduzimanje daljih koraka. Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, u interesu građana Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision