Utorak, 22. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2020. Svijet
Deklaracija povodom 75. godišnjice UN podstiče globalno jedinstvo

Članice Ujedinjenih nacija, često podijeljene, ujedinile su se usvajanjem deklaracije povodom 75. godišnjice svjetske organizacije, u kojoj je istaknuto da nikad nije bilo važnije da se sve zemlje ujedine u borbi protiv globalnih izazova pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i nasilnog ekstremizma.

U deklaraciji, koju su na virtuelnom sastanku kasno sinoć usvojile 193 države članice, ocijenjeno je da su Ujedinjene nacije jedina svjetska organizacija koja ima moć da okupi zemlje i da “nadu mnogim ljudima u bolji svijet i … pruža im budućnost kakvu žele”.

Deklaracija podsjeća na uspjehe i neuspjehe Ujedinjenih nacija tokom više od sedam decenija i obećava da će izgraditi svijet poslije pandemije koji će biti ravnopravniji i zajedno raditi kako bi zaštitio planetu.

Čak i u vrijeme velikih tenzija, navodi se u deklaraciji, UN su promovisale dekolonizaciju, slobodu, razvoj, ljudska prava i jednakost, “i radile na iskorijenjivanju bolesti.”

“Pomogle su u ublažavanju desetina sukoba, spasile stotine hiljada života humanitarnim akcijama i obezijbedile obrazovanje milionima djece”, navodi se u deklaraciji.

Kada je riječ o neuspjesima, u deklaraciji se kaže da je svijet “ranjen sve većom nejednakošću, siromaštvom, glađu, oružanim sukobima, terorizmom, nesigurnošću, klimatskim promjenama i pandemijama”.

“Naši izazovi su međusobno povezani i na njih se može odgovoriti samo kroz oživljeni multilateralizam”, navodi se.

U deklaraciji se naglašava da se 75. godišnjica svjetske organizacije dešava u vrijeme velike pandemije koja, ne samo da uzrokuje smrt i ozbiljne bolesti, već i “svjetsku ekonomsku krizu, povećano siromaštvo, anksioznost i strah”.

“Pandemija Covid-19 podsjetila nas je na to da smo usko povezani i da smo jaki samo onoliko koliko je jaka naša najslabija karika”, kaže se.

Samo zajedničkim radom može da se pobijedi pandemija i stekne otpornost na buduće pandemije i druge svjetske izazove, navedeno je u deklaraciji.

“Multilateralizam nije opcija već potreba, da se izgradi ravnopravniji, otporniji i održiviji svijet”.

Rođene iz pepela Drugog svjetskog rata, Ujedinjene nacije su osnovane da spasu buduće generacije od pošasti rata, stoji u Povelji UN.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision