Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Dedić u posjeti Prijedoru: BiH ćemo graditi i pobijediti one koji žele podjele

Nakon posljednjih incidenata koji su bili motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić zajedno sa članom Predsjedništva SDA Senadom Bratićem i ostalim zvaničnicima jučer je boravio u Prijedoru gdje je posjetio povratnike.

U delegaciji su bili i predsjednik Regionalne organizacije SDA Bosanska Krajina-Prijedor Nedžad Bešić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA USK Jasmin Musić, općinski načelnici Sanskog Mosta, Bužima, Bosanskog Petrovca i drugi stranački aktivisti.

Također je obišao radnike u proizvodnim preduzećima, poljoprivrednike na njihovim farmama, Čaršijsku džamiju u Prijedoru, čiji je imam Omer ef. Redžić posljednjih dana bio na udaru prijedorskih nacionalista i huligana, te prisustvovao zajedničkoj sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona.

“Prijedor predstavlja jednu multietničku sredinu u kojoj se moraju spriječiti, osuditi i kazniti pojedinci za ovakve ekscesne situacije. Zajednički svi građani ovog grada treba da nastave graditi dobre odnose, provoditi projekte koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života svih građana, uz veliku podršku i pomoć dijaspore. Pozivam sve građane Prijedora da pobijede one koji žele podjele i time zajednički nastavimo graditi BiH”, kazao je potpredsjednik Dedić.

Na sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona nakon šire diskusije usvojeni su slijedeći zaključci:

  1. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona osuđuju napade na povratnike bošnjačke nacionalnosti i traže od policije RS informaciju o poduzetim mjerama u sankcionisanju počinilaca ovih nemilih događaja.
  2. RO SDA Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona traže od Vlade Unsko-sanskog kantona da u Budžetu USK planira sredstva za podršku projektima povratnika na području Prijedorske regije.
  1. Putem naših predstavnika inicirat ćemo u Skupštini Kantona i općinskim/gradskim vijećima sa područja Unsko-sanskog kantona i Regije Prijedor da jednom godišnje razmatraju na sjednicama svojih zakonodavnih organa informaciju o stanju povratnika na njihovom području.
  2. Pozivamo Vladu Unsko-sanskog kantona da obiđe povratnike na području Prijedorske regije i općine ove regije kako bi sagledali mogućnosti podrške.
  3. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona formirat će zajednički tim za dijasporu.
  4. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona održavat će najmanje jednom tromjesečno zajedničku sjednicu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision