Utorak, 29. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Septembra. 2020. Svijet
Danas se u Briselu nastavljaju pregovori sporazuma između Velike Britanije i EU

Pregovori oko trgovinskog sporazuma između Evropske unije (EU) i Velike Britanije se nastavljaju danas u Briselu. Shodno tome, pregovarači EU su istakli da su spremni raditi na zajedničkom teskstu ovog sporazuma.Kako piše Reuters glavni pregovarač EU Michael Barnier je potvrdio tu spremnost te dodao da očekuje da će glavni britanski pregovarač David Frost pružiti više detalja o ribarstvu i vladinoj politici budućih subvencija.

Dodao je da je EU također povukla prijetnje da će obustaviti trgovinske i sigurnosne pregovore.

Velika Britanija je u januaru 2020. napustila EU i trenutno se nalazi u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu za 2021. godinu kao i provedbi njihovog razilaženja kako je navedeno u Sporazumu o povlačenju Velike Britanije (Brexit).

Do kraja 2020. godine EU i Velika Britanija bi trebale dogovoriti trgovinski sporazum zbog kojeg je, između ostalog, i predviđeno prijelazni period, a koji nije mogao biti dogovoren prije izlaska Velike Britanije iz EU-a budući da bi London kao članica imao pravo veta na eventualni sporazum.

Britanska vlada želi “sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini” sličan ugovorima koje je Brisel sklopio s državama poput Kanade, ali i Japana i Južne Koreje. Ti sporazumi uklanjaju većinu carina, a zemlje nisu obavezne pridržavati se pravila EU-a.

Vlada Velike Britanije i EU se slažu da je cilj sporazuma slobodna trgovina bez ikakvih ograničenja na uvoz ili izvoz, odnosno nulte carine i nulte kvote.

Ono u čemu se razilaze je zahtjev Evropske komisije da nulta carina i nulta kvota zahtijeva da se Velika Britanija obaveže na “nulti damping” (prodavanje robe u inostranstvu ispod cijene korištenja), ali i pitanja ribarstva, britanskog finansijskog sektora, sigurnosti te pitanje Sjeverne Irske i Republike Irske.

Trgovinski pregovori će se nastaviti danas u Briselu i trajat će do petka i riječ je o posljednjoj rundi do sada zakazanih pregovora.

Brisel je odustao od zahtjeva da dvije strane postignu širi sporazum o svim neriješenim spornim područjima prije izrade konačnog sporazuma i očekuje se da će se Velika Britanija uključiti u detaljne rasprave o ribolovnim kvotama nakon Brexita i vladinoj politici budućih subvencija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision