Utorak, 22. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Danas počinje jesen, “AccuWeather” objavio dugoročnu prognozu

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen.

Jesen počinje u 15:30 sati i nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći. U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.

Dolaze kiša i hladnije vrijeme

Meteorolozi “AccuWeathera” objavili su dugoročnu prognozu za jesen u Evropi.

Suša je tokom ljeta zahvatila mnoga područja, ali dolaze kiša i hladnije vrijeme. Nekoliko zemalja moglo bi dočekati uobičajeno olujno vrijeme. 

Historijski aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine mogla bi prije dospjeti na naslovnice u Sjevernoj Americi nego u Evropi, ali povećan broj tropskih sistema, također, znači i veće šanse da se ti sistemi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Evropu kao tropska kišna oluja.

Prema “AccuWeatherovom” meteorologu Tajleru Rojsu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava. 

Šta čeka Balkan i jugoistočnu Evropu?

U ventralnoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeće na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

– Promjena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vrijeme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. To će donijeti nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Almapa – rekao je meteorolog Alan Repert.

Rojs je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

– Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

A s dolaskom hladnog vazduha, prijetnja zimskim vremenom vratiće se u neka područja.

– Povećaće se šanse za snijeg u mjestima kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. Ne očekujemo nadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega – zaključio je Rojs.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision