Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2022. Svijet
Danas je 55 dan ruske voje invazije na Ukrajinu, Rusija je započela svoju novu ofanzivu na istoku Ukrajine

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski kazao je sinoć da je “bitka za Donbas” sada u toku.

Njegov komentar uslijedio je nakon upozorenja drugih visokih dužnosnika da je Rusija jučer započela svoj dugo očekivani napad na istočnu regiju.

“Sada možemo potvrditi da su ruske trupe započele bitku za Donbas, koju su dugo pripremale. Velik dio ruske vojske sada je posvećen ovoj ofenzivi”, rekao je Zelenskij.Šef ureda Zelenskog rekao je ranije jučer da je “počela druga faza rata”,. “Vjerujte u našu vojsku, vrlo je jaka”, rekao je Andrij Jermak. Ukrajinski glavni štab također je objavio da je Rusija započela napad na istočnu Ukrajinu.

Rusija je na čeličanu u Mariupolju počela bacati bombe namijenjene uništavanju bunkera, tvrdi zapovjednik Nacionalne garde Azov Denis Prokopenko.

Prokopenko je u videoporuci rekao da bombe padaju iako se civili skrivaju u tunelima tvornice. “Ruske okupacijske snage i njihovi lakaji znaju za civile i stalno voljno pucaju na tvornicu”, rekao je Prokopenko.. Prema gradskom vijeću Mariupolja, najmanje 1000 civila skriva se u skloništima ispod čeličane Azovstal.”Uglavnom se radi o ženama s djecom i starcima”, napisalo je gradsko vijeće u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je procijenila da je u tunelima i podrumima čeličane 2500 ukrajinskih vojnika i oko 400 stranih plaćenika. Šef gradske patrolne policije Mihail Veršinjin rekao da se u tvornici skrivaju mnogi civili, uključujući djecu. Ukrajina procjenjuje da je u Mariupolju ubijeno 21.000 ljudi.

Ruske vojne snage su ušle u grad Kreminna u istočnoj Ukrajini, sjeverno od Severodonjecka, priznali su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da se još uvijek vode ulične borbe za kontrolu nad gradom. Serheii Haidai, šef vojne regionalne adminstracije u Luhansku je u kratkoj objavi na Facebooku napisao kako su ruske trupe ušle u Kreminnu ušle sa velikim brojem vozila i da su otpočele ulične borbe.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

26.09.2022 Neredi u Iranu
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision