Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2021. Zanimljivosti
Da ubrano ljekovito bilje sačuva sva svoja svojstva ovako ga sakupljajte, sušite i čuvajte

Ljekovito bilje – Za skupljanje ljekovitih biljaka potrebno je prije svega njihovo poznavanje. Ako ih poznajete, bitno je da ljekovite biljke sakupljate u pravo vrijeme, na pravom mjestu i na pravi način.

Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate liječenja teških oboljenja daju svježe ubrane ljekovite biljke. Biljke mogu da se sakupljaju u rano proljeće, ponekad već od kraja februara pa do novembra.

Kada treba sakupljati ljekovito bilje

Za zimu se ne priprema prevelika količina ljekovitog bilja. Da bi bile djelotvorne, beremo ih onda kada je u njima sadržina ljekovitih sastojaka najveća. Kod cvijetova je to u vrijeme cvijetanja, kod listova prije i za vrijeme cvijetanja biljke. Korijen se vadi krajem proljeća ili u jesen. Plodovi se sakupljaju onda kad su zreli.Biljke treba sakupljati u vrijeme sunčanih dana, kad su suve i kad više nema rose. Cvijetove i listove pri skupljanju ne treba lomiti i gnječiti i ne upotrebljavati plasticne kese i torbe jer se u njima biljke znoje, pa kasnije pri sušenju pocrne.

Sušenje ljekovitog bilja

Biljke se pri sišenju ne peru, ali se isjeku na sitno. Potom se prostru na platno ili nenaštampanu hartiju i suše se u hladu ili u toploj prostoriji sa dobrim vazdušnim strujanjem.

Kada je riječ o korijenu, kori ili o sočnom dijelu biljke, onda je često neophodno sušenje vještačkom toplotom. Pri tom ne treba prekoračiti temperature od 35ºC. Prije sušenja korijen je potrebno dobro oprati i sitno isjeći.

Čuvanje ljekovitog bilja

Za čuvanje ljekovitih biljaka zimi najbolje su staklene tegle ili kartonske kutije koje mogu da se zaklope. Izbjegavajte plastične posude i limene kutije! Osušene biljke treba da su zaštićene od dejstva svjetlosti.

Zalihe možete napraviti samo za jednu zimu, jer vremenom gube svoje ljekovito dejstvo.

Svaka godina nam poklanja novi blagoslov biljaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision