Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2020. Zanimljivosti
Da li znate zašto Holanđani na prozorima nemaju zavjese?

Iako se Holanđani danas većinski izjašnjavaju kao ateisti, kalvinizam je svojevremeno radikalno promijenio njihov način razmišljanja, pa baš zbog toga ni danas nemaju zavjese na prozorima.

Kakva je veza između religije i zavjesa?

Kalvinizam je pravac protestantizma koji je postavio temelje holandskog društva – disciplinu, marljivost i štedljivost. I dok katolici vjeruju u iskupljenje, kalvinisti su vjerovali da je našu sudbinu predodredio Bog.

Vjernik svoju vjeru dokazuje samokontrolom i ekonomskom aktivnošću. Bilo kakav materijalni luksuz je u suprotnosti sa skromnošću kalvinista. Historijski gledano, sveštenstvo na vrhu uživalo je u blagodatima finansijske dobiti, ali uvijek iza zatvorenih vrata, i što je još važnije, navučenih zavjesa.

Suprotno tome, kalvinistički mentalitet se fokusirao na politiku otvorenih vrata jer niko nema ništa da krije i shodno tome- prozori su “na izvolite”.

Danas, zgrade u Amsterdamu su gusto zbijene, a prozorska okna su veća nego u većini evropskih gradova. Jedna devojka iz inostranstva koja je došla da živi u Holandiju piše da joj je bilo neprijatno što se sve vrijeme osećala kao voajer i otkriva da je povremeno i mahala ljudima u stanovima, ali oni nisu reagovali.

Onda je prvog vrelog ljeta namjerno po svom stanu, također bez zavjesa, paradirala u bikiniju đuskajući, uz još neke “sumnjive aktivnosti”.

Niko s ulice nijednom nije pogledao u njen prozor ili ako i jeste – nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Mlađe generacije polako ovaj običaj bacaju u zaborav.

CNN piše da od kad su u Holandiju počeli da stižu imigranti, mladi Holanđani su ipak poželjeli više privatnosti (da, isti oni mladi ljudi koji intimu često dijele na društvenim mrežama), pa se sad sve češće na njihovim prozorima viđaju šaloni i zavjese.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision