Nedjelja, 31. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Januara. 2021. Zanimljivosti
Da li ste znali zašto sanjamo da propadamo u snu?

Bilo da ste skloni intenzivnim snovima tokom spavanja, ili sanjate rijetko, ili se pak tih snova ne sjećate, ono što pretpostavljamo da su svi ponekad iskusili jeste čudan osjećaj koji nas trgne iz sna, a to je zapravo utisak kao da naglo propadamo kroz provaliju. Da li vam zvuči poznato? Ono što je interesantno jeste da za to postoji naučno objašnjenje. 

S obzirom na to da nas svjesnost “napušta” kada zaspimo, tokon sna naš mozak počinje da radi po drugačijem principu. Upravo tokom prelazne faze, dok zaspivamo i napuštamo to svjesno stanje, moguće su ovakve pojave, poput osjećaja propadanja, koji nas naglo probudi i uplaši. Dakle, po pravilu se javlja dok još uvijek nismo učvrstili san. Kako naučnici objašnjavaju, to je zapravo posljedica tzv. mioklonskog spazma, kada se grče mišići, pojedinačno ili u grupi. Kada se mišići u ovoj fazi sna zgrče, dolazi do osjećaja propadanje, koji nas trgne. Ovakva pojava se stručno naziva i hipnagoška halucinacija.

Savjeti koji vam mogu biti od pomoći

Takođe, postoje pretpostavke koji su to sve mogući realni uzroci koji dovode do spazama, odnosno do hipnagoških halucinacija. Ovo su neke od njih:

Fizička aktivnost

Ukoliko ste se bavili sportom, rekreacijom, radili vježbe, relativno neposredno pred spavanje, a naročito ako je to bilo intezivno, to je jedan o vjerovatnih uzroka koji dovodi do opisane pojave.

Anksioznost i stres

Ukoliko na spavanje idete sa brigama koje vas more, to direktno utiče na vaš mozak da duže ostaje budnim, iako ste vi u polusnu, te to produžava period ulaska u čvrst san, čime je upravo i veća mogućnost za pojavu spazama odnosno osjećaja propadanja.

Kofein i ostali stimulansi

Poznato je da kofein direktno utiče na kvalitet sna, tj. da prevelike dozu mogu duže da nas drže budnima.

Sve u svemu, osjećaj propadanja nije ništa neobično niti nešto što treba da vas brine, ali svakako ono što treba da činite jeste da povedete računa o svojoj večernjoj rutini. Potrudite se da ne večerate kasno, da nemate trening neposredno pred spavanje, izbjegavajte kasno uveče kafu i alkohol, i nemojte neporedno pred spavanje da provodite vrijeme za računarom ili na telefonu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision