Nedjelja, 23. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Da li je to poruka s neba: U Nepalu pronađena zlatna kornjača

U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji ljuski zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset avatara (utjelovljenja) boga Višne, koji se danas poštuje u mnogim hramovim.

– Ova životinja ima duboko duhovno značenje – rekao je Kamal Devkota, stručnjak za gmazove koji je dokumentirao pronalazak ove neobične i rijetke pojave.Kornjača se pojavila u Nepalu gdje je smatraju utjelovljenjem hinduističkog boga Višnu. Ali, ne radi se o bilo kakvoj kornjači, već onoj sa rijetkom genetskom mutacijom zbog koje joj oklop i cijelo tijelo ima blistavo zlatnu boju. Radi se o promjeni u pigmentaciji, odnosno žute stanice postanu dominantne. Ovo je peti takav primjerak ikad viđen u svijetu.

Kamal Devkota je pojasnio duhovno značenje pojave ovakvog stvorenja u toj zemlji.

– Ne samo zlatne životinje, već i kornjače, u Nepalu imaju značajnu vjersku i kulturnu vrijednost. Vjeruje se da je lord Višnu poprimio oblik kornjače kako bi spasio svemir od uništenja u svojoj inkarnaciji – rekao je.

Osvrnuo se i na samo zlatnu boju kod ove kornjače koju su pronašli u Nepalu.

– Zlatna kornjača svoju izvanrednu boju duguje hromatskom leucizmu, stanju koje karakterizira gubitak pigmentacije. Leucizam obično rezultira bijelom, blijedom ili pjegavom kožom, ali u ovom slučaju to dovodi do toga da ksantofore, stanice bogate žutim pigmentima, postaju dominantne – objasnio je i dodao da je to njegov prvi susret sa takvom kornjačom u životu.Nakon što su kornjaču fotografirali i dokumentirali njezine značajke, pustili su je nazad u divljinu.Iako, Kamal Devkota napominje da je ovakvim životinjama teže preživjeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. Također, ovakvi primjerci su vrlo vrijedni na tržištu kućnih ljubimaca, a prenosi Daily Mail.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision