Utorak, 26. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2019. Region
Da li je moguća vojna neutralnost Srbije?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Skupštini Srbije pokušati da 15. februara bude usvojena deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije.

Da li je moguće da Srbija zaista bude vojno neutralna i ima li to utjecaja na sigurnost regiona, u priči Biljane Pekušić.

Insistiranje na vojnoj neutralnosti zvaničnih političkih krugova Srbije okrenuto je pre svega unutrašnjim političkim potrebama vlasti, imajući u vidu da se približavaju parlamentarni izbori, kažu naši sagovornici, dok je teško sprovodiva u realnosti.

NIKOLA LUNIĆ, Savјet za strateške politike

Neće uticati to na region u smislu da ce region osetiti posledice ali se nadam da ce se u narednom periodu stvoriti osnove za blisku saradnju i po pitanju bezbednbosti, a ne putem malog Sengena samo na ekonomskom planu

Srbija intenzivno obnavlja vojnu opremu, tvrdeći da se radi samo o defanzivnom oružju i da nema nikakvih pretenzija prema susedima. I vojni stručnjaci smatraju da region zbog toga nema razloga za zabrinutost.

ALEKSANDAR RADIĆ, vojni analitičar

Kad je letos dolazio predsednik Makron, potpisani su ugovori o nabavci naoruzanja i najavljeni buduci veliki dugorocni ugovori…

Skupština Srbije bi polovinom decembra trebalo da usvoji strategijske dokumente u oblasti odbrane i bezbednosti, kao odgovor na primedbe Evropske komisije za poglavlje 31 u pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji. A to je sasvim suprotno najavama deklaracije o vojnoj neutralnosti.

Zagovornici usvajanja deklaracije o vojnoj neutralnosti smatraju da je neophodno da se to unese i u Ustav Srbije, jer u parlamentu svaka nova većina može lako da promeni to opredeljenje u neko koje bi skupštinskoj većini odgovaralo.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision