Saturday, 19. June 2021.
Unsko-sanski kanton 19° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
Da li je moguća rekonstrukcija Vijeća ministara?

Opozicija i javnost u Bosni i Hercegovini koaliciji na državnom nivou zamjeraju brojne propuste tokom upravljanja krizom izazvanom pandemijom. Dok su bitni zakoni i reforme na čekanju, o promjenama unutar vladajuće koalicije za sada se govori, ali samo u teoriji. Istraživali smo koliko je realna rekonstrukcija Vijeća ministara godinu i po pred Opšte izbore?

Situacija kada je u pitanju rad izvršne vlasti u BiH poprilično je svima jasna. Više nerada nego rada. Da li je rekonstrukcija vlasti samo godinu i po pred nove izbore novi medijski spin, pokazat će period koji je pred nama. Za sada postoje pojedinci koji se usuđuju kazati da će do promjena ipak doći.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije

“Doći će do kompletne turbulencije na političkoj sceni BiH. Pojavit će se novi ljudi i čelnici. Čak mislim da je moguće da narednih mjeseci padne i Vijeće ministra da bi došlo do nove parlamentarne većine na nivou BiH, novog Vijeća ministara, i pada Vlade RS”, rekao je Bećirević.

Koliko su ovakve tvrdnje realne? Istina za većinu ovoga odavno se zalaže opozicija na državnom nivou. Mnogo je, tvrde, razloga za ostavke i smjene. Iako ih često pozivaju da isto i učine, većeg odjeka od poziva nema. Naročito je to pokazalo vrijeme pandemije u kojem kažu vlast ništa nije uradila.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“Ja mislim i da im je ocjena 1 velika ocjena. Radi se o Savjetu koji je učinio toliko da Bosna i Hercegovina bude na začelju svih mogućih mjerenja rezultata rada kada je u pitanju pandemija”, kazao je Šarović.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH

“Po meni najveći razlog za ovakav stav opozicije jeste što smo mi predložili daleko više zakona nego Vijeće ministara čiji je to zadatak. Priznat ćete da to baš nije normalna situacija”, istakao je Magazinović.

Da ni ne pomišljaju na ostavke, više puta su dali doznanja i ministri, a i sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Čuli smo od parlamentaraca da na državnom nivou nemamo čak ni koaliciju već zajednički formirano Vijeće ministra na bazi izbornih rezultata. Pokazali su i da do konkretnog prijedloga za njihovu smjenu teško da može doći.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Imate različite pozicije u FBiH i RS. Opozicija iz RS je prije otprilke dva mjesaca zagovarala promjenu skupštinske većine u NSRS. Sad kada to više nije aktuelno, sada će pokušati tražiti novu većinu u Savjetu ministra”, rekao je Tegeltija.

A ako za promjene nisu zainteresovani parlamantarci, bilo opozicija ili pozicija, ko onda jeste? Previše se želimo oslanjati na vanjskopolitičke faktore i njihovu pomoć. Bećirović naglašava da je za promjene upravo najvažnija uloga međunarodnih faktora.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije

“Unutrašnje političke snage nemaju toliko potencijala i snage da se same mogu suporstaviti tim političko-mafijaških kriminalnim strukturama i potrebna je pomoć izvana, i tu će se posebno ogledati u pomoći američko sigurnosnih agencija u borbi protiv kriminala i korupcije”, dodaje Bećirović.

Za sada takav scenarij čini se nadrealnim. Od funkcija se teško odustaje, pogotovo pod izgovorom da je za dobrobit građana. Predstavnici vladajućih stranaka nisu bili raspoloženi danas pričati o mogućim promjenama, bilo pod utjecajem vanjskih faktora ili ipak građanskog prava (izbore).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision