Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2021. Zanimljivosti
Da li je “influenserski marketing” zanimanje budućnosti?

Zanimanje influensera se smatra poslom budućnosti, što potvrđuju istraživanja koja tvrde da sve veći broj djece kao željeni posao u budućnosti navode upravo influenser marketing. Pored toga što se smatra poslom novog doba, ovo zanimanje skoro po pravilu donosi i povezanost s modnom industrijom te kreiranje vlastitog brenda odjeće.

Neki kažu da su postali vođe nove generacije upravo zbog činjenice da neprestano generiraju teme razgovora i angažuju svoju publiku, diktirajući trendove. Njihova autentičnost i prirodan način širenja poruka i podizanja svijesti o određenim temama ili brendovima možda su njihova najveća snaga.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, koje je obuhvatilo 2.000 roditelja koji imaju najmanje jedno dijete u dobi od 11 do 16 godina, dokazano je da su influenseri i youtuberi na društvenim mrežama bili drugi (17 posto) i treći (14 posto) na listi najpopularnijih profesija kojima se djeca žele baviti.

Influenser marketing kao zanimanje novog doba sve je popularnije, a jednim od začetnika ovog zanimanja može se smatrati Italijanka Chiara Ferragni, koju je 2017. godine magazin Forbes proglasio za najutjecajnijeg modnog influensera na svijetu.

Vlastite modne linije

Gotovo da je postalo pravilo da influenseri nakon određenog perioda bavljenja ovim poslom, pogotovo ako je vezan za modu, kreiraju i vlastiti modni brend.

Ferragni je 2009. pokrenula blog “The Blond Salad”, čija vrijednost danas iznosi 8 miliona eura. Pored bloga Italijanka je pokrenula i vlastitu modnu liniju “Chiara Ferragni”, kojom je utkala put kojim je krenulo i mnogo influensera s područja Balkana.

Na web shopu Chiara Ferragni Brenda mogu se pronaći odjevni predmeti svih vrsta te je npr. za patike koje je dizajnirala ova influenserka potrebno izdvojiti od 200 do 500 KM, a cijene drugih odjevnih predmeta kreću se od 100 do 1.000 KM.

Influenserke Giorgia Tordini i Gilda Ambrosio su osnovale brend The Attico nakon pridobijanja vojske sljedbenika na Instagramu. Istim putem su išle i svjetski poznate influenserice Alexa Chung, Danielle Bernstein, Aimee Song, Rumi Dowson te mnoge druge.

Ni Balkan ne zaostaje za ovom praksom, gdje sve više influensera, bloggera, YouTube zvijezda pokreće vlastite modne linije.

Analizirajući broj influensera i modnih brendova koje su pokrenuli skoro se sa sigurnošću može reći da ovaj posao sa sobom nosi priliku za rad u modnoj industriji te priliku da se okušate u kreiranju vlastitih komada odjeće.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision