Monday, 17. May 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2021. Bosna i Hercegovina
Da li će Vlada FBIH opet proglasiti stanje nesreće?

Broj zaraženih u Federaciji BiH ponovno raste, opozicija  je tražila ponovno uvođenje stanja nesreće, no federalna vlada se na taj korak nije odlučila. U koordinaciji sa kantonalnim premijerima preporučuju se i usvajaju nove mjere poput zabrane kretanja.

“Dok se vlada igra uputstava restoranima, ljudi umiru i ostaju bez posla. Kada možemo očekivati Covid 3 set mjera, šta ova vlada misli poduzeti po ekonomskoj katastrofi koja nas čeka nakon što sahranimo mnoge sugrađane, kazala je zastupnica Sabina Ćudić.

“Mišljenja sam da su mjere koje su bile pažljivo planirane u kombinaciji sa postepenim otvaranjem ekonomije sredinom drugog kvartala dale rezultate, a posebno se želim osvrnuti na fiskalne injekcije iz budžeta Federacije, 180 mil maraka direktno prema subjektima, 230 mil prema nižim nivoima vlasti, 40 mil prema klinickim centrima”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić mišljenja je da vlada nema prepreka za uvođenje stanja nesreće prouzrokovane koronavirusom.

“Federacija propisuje mjere a kantonima se daje mogućnost s obzirom na situaciju da propisu samo strože mjere, ne može kanton umanjivati i reducirati mjere, to je po zakonu tako ali u praksi nije, istakao je Pobrić.

Jedan od razloga što Federacija BiH ne uvodi stanje prirodne nesreće je i činjenica da su građani nakon afere respiratori i neuspjeha prilikom nabave cjepiva potpuno izgubili povjerenje u vladu smatra, urednik portala Bljesak.

Angela Merkel je nakon kritika pokrajinskih premijera i njemačkih poduzetnika izašla pred javnost i objavila da povlači odluku o strogom zatvaranju najavljenom za Uskrs, nazvavši to svojom greškom. U Bosni i Hercegovini koja je po smrtnosti pri vrhu, a po procijepljenosti stanovništva na samom europskom dnu, nitko se nema potrebu ispričati građanima zbog, kako su rekli, igranja države.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision