Utorak, 11. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Da li će pandemija zaustaviti odljev stanovništva iz BiH ili će ekonomska kriza samo pogoršati stanje
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže kako je pandemija koronavirusa uspjela je u ovoj godini zaustaviti masovno iseljavanje iz BiH, nakon nekoliko posljednjih godina kada smo imali i preko 50 hiljada odlazaka u jednoj godini.

“Odgovorna i pametna vlast bi trebala iskoristiti ovaj trenutak i napraviti set mjera i politika, kako bi zadržala one građane koji su planirali ići, ali i pokušati obrnuti tok migracija, da vrati bar dio onih koji su otišli vani, stekli znanje i iskustvo”, kazao je on.

Ipak, nakon što dođe do stabilizacije stanja vezano za pandemiju, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, dodaje on, te ukoliko ekonomski oporavak BiH bude sporiji nego što je to očekivano, te ako političari nastave izmišljati probleme i kreirati stalne sukobe, možemo onda u narednim godinama očekivati čak i jači pritisak na iseljavanje iz države.

“Želim da vjerujem da će politika pokazati odgovornost i prepoznati šta su stvarni problemi našeg društva i države i krenuti ih rješavati”, kazao je Hadžić koji u jednoj od svojih prezentacija navodi kako posljednji statistički podaci govore kako u BiH trenutno živi samo 2,7 miliona građana.

On kaže i kako se radna snaga u našoj zemlji u periodu od 2014. do 2018. godine smanjila za 113 hiljada radnika.

Podaci o izdatim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdato je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdati 55.000 dozvola.

Pandemije koronavirusa i njom nametnuta ograničenja u kratkom roku zaustavila su trend odlazaka, ali ekonomska kriza koja se očekuje na srednji i dugi rok mogla bi dovesti do pravog egzodusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision