Subota, 6. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
D-dimer analiza je važna u liječenju COVID-a, a u FBiH se može uraditi u tek nekoliko ustanova

Analiza D-dimera ukazuje na to da li u krvi postoji tromboembolijsko zbivanje, što je česta komplikacija COVID oboljenja. No uprkos važnosti u procesu liječenja, ova analiza se u FBiH može uraditi na tek nekoliko mjesta.

Usljed obolijevanja od COVID-a često dolazi do oštećenja krvnih žila i do jačeg zgrušavanja krvi, prilikom čega se u plućima mogu stvoriti ugrušci krvi. Upravo to je često neposredni uzrok smrti kod teškog oblika bolesti. D-dimer analiza, koja ukazuje na zgrušavanje krvi, radi se samo u određenim zdravstvenim ustanovama u kantonima.

U Kantonu Sarajevo moguće ga je uraditi na dva mjesta, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, s tim da zavod ne tretira zaražene pacijente, nego samo one koji su se oporavili. Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ove analize radi samo za pacijente koji leže u bolnici. Pojedine ustanove ranije su često imale problem s nestašicom reagenasa potrebnih za D-dimer, posebno KCUS, dok je u nekim drugim kantonima analizu bilo moguće uraditi svakih 15 dana.

Do problema uglavnom dolazi zbog procedure javnih nabavki, zastoja na tržištu, kvarova na aparaturi, ali i povećanih zahtjeva korisnika za ovom uslugom, koja nije mogla biti planirana planovima javnih nabavki i finansijskim planovima, a koji imaju tendenciju stalnog rasta. Kada dođe do nestašice, ona traje do 30 dana, nekad čak i duže, ukoliko ne budu osigurana dostatna finansijska sredstva za nabavku reagenasa. U tom slučaju, analizu je moguće uraditi u privatnim laboratorijama, a cijene se po kantonima kreću od 25 do 50 KM. Sredstva je moguće refundirati.

Kantoni tvrde da imaju dovoljno reagenasa

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH za sada nema problem s reagensima za D-dimere i kontinuirano radi analize, pa tako i za pacijente koji su prebolovali COVID, odnosno koji su proglašeni izliječenim na osnovu negativnog PCR testa.

“Zavod nema COVID ambulantu i nije u mogućnosti da radi koagulacione testove za pacijente koji su pozitivni na COVID. Odsjek za detekciju koagulacionih poremećaja ZZTMFBiH bavi se složenim koagulacionim poremećajima, a ne dnevnom rutinom. To bi trebala biti djelatnost primarne zdravstvene zaštite, u ovom slučaju COVID ambulanti”, kazali su nam iz zavoda.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić potvrdio nam je da je u ovom kantonu došlo do porasta potreba za ovom analizom koju je moguće uraditi u UKC-u Tuzla, a do sada nije bilo registriranih smetnji. Isto tvrde i iz Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog. U Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku SKB Mostar i bolnici “Dr. Safet Mujić” od početka pandemije do danas se nije dogodilo da nemaju reagense ili da ne rade pretragu iz nekih drugih razloga.

U Zeničko-dobojskom kantonu, prema riječima ministra zdravstva Adnana Jupića, analizu je moguće uraditi u bolnicama u Zenici i Tešnju, a do sada se niko nije žalio na nedostatak reagenasa za D-dimer ili neke druge probleme.

U Brčko distriktu analiza se radi 24 sata dnevno u Zdravstvenom centru, gdje za sada imaju dovoljno reagenasa, potvrdio je za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta.

Neuređen sistem otežava svima

Pulmolog Mahir Tokić smatra da bi D-dimer tokom pandemije trebalo raditi i u domovima zdravlja, jer bi se na taj način ranije mogla uključiti terapija i spriječiti teži oblik oboljenja. No problem je neuređen sistem koji otežava svima, a najviše pacijentima.

“U Kantonu Sarajevo to je moguće uraditi na dva mjesta i to je dovoljno u normalnim okolnostima, ali sada nije. U ovakvim situacijama, kada je to testiranje neophodno zato što virus izaziva i promjene u krvnim sudovima i dovodi do koagulacije i stvaranja tromba, neophodno je da ljekar i taj faktor ima na uvid, da bi mogao uključiti adekvatnu terapiju. Ne znam zašto to ne rade i domovi zdravlja”, kaže Tokić za Klix.ba.

Ističe da je dodatni problem što je analizu potrebno raditi dva-tri puta jer se uključuje antikoagulantna terapija i shodno tome se mora određivati i faktor koagulacije.

“To nije nikakva složena metoda. Zaista je nejasno zašto sami sebi ne olakšaju. Ako već urade osnovnu laboratoriju s krvnom slikom, CRP i sedimentaciju, iz istog uzorka krvi može se uraditi faktor koagulacije i odrediti D-dimer. Ne morate bolesne ljude slati dalje da bi uradili analizu, sve se može uraditi na jednom mjestu i uslovno rečeno rasteretiti bolničke kapacitete. To su sitnice, ali veoma značajne za cijeli sistem jer odmah dobijate sve rezultate i što prije uključujete neophodnu terapiju te na taj način skraćujete liječenje i izbjegavate eventualne komplikacije”, zaključuje Tokić.

Glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić kaže da se D-dimer ne radi u domovima zdravlja jer to, prema Plavoj knjizi FBiH, nije domen primarne zdravstvene zaštite, nego pripada sekundarnom i tercijarnom nivou.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision