Ponedjeljak, 5. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2020. Bosna i Hercegovina
Džaferović i Meta razgovarali o Mini Schengenu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Tirani sa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.Prvog dana posjete Republici Albaniji, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ispred predsjedničke palate, dočekao je predsjednik Republike Albanije Ilir Meta.Upriličena je i ceremonija svečanog dočeka uz intoniranje himni i smotru počasne jedinice a zatim su predsjedavajući Džaferović i predsjednik Meta održali tête-à-tête sastanak.

Tokom sastanka zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, predvođenih predsjedavajućim Džaferovićem i predsjednikom Metom istaknuto je da su bilaterlani odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Predsjednik Republike Albanije Meta je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Džaferovića  i kazao kako je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja te da je sa Albanijom veže dugogodišnje prijateljstvo.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio kako je Bosna i Hercegovina opredjeljena prema članstvu u Evropskoj uniji te je čestitao Albaniji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Izrazio je nadu da će Evropska unija uskoro dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Džaferović je kazao da su nedavni razgovori koji su Bruxellesu imali članovi Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Evropske unije dali podstrek naporima Bosne i Hercegoivne  da ispouni uvijete za kadidatski status.

Tokom sastanka ragovarano je i o regionalnoj saradnji i izgradnji povjerenja u region. Bilo je riječi i o ‘Mini Schengenu’, produbljivanju regionalnog ekonomskog prostora na zapadnome Balkanu tj. uklanjanju prepreka za slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi širom regije.

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Ilira Metu o odluci Predsjedništva BiH da otvori Ambasadu Bosne i Hercegovine u Republici Albaniji.

Predsjednik Meta je izrazio zadovoljstvo time te potvrdio da će i Republika Albanija otvoriti svoju amabasadu u Bosni i Hercegovini. Time bi se, istakli su, omogućila intenzivnija i jača saradja na svim nivoima i u svim oblastima između dvije prijateljske zemlje.

Istaknut je interes za jačanje ekonomskih odnosa posebno u oblasti energetike, poljoprivrede, i turizma zato što su, kako je rečeno, potencijali dvije zemlje komplemntarni i mogu biti pokretač jačeg razvoja dviju država.

U delagaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar, te savjenici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića Radovan Kovačević i Davor Vuletić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision