Utorak, 26. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Maja. 2020. Svijet
Crveni križ poziva na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene ustanove

Međunarodni komitet Crveni križ pozvao je na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene i istraživačke institucije tokom pandemije korona virusa.

Takvi napadi ugrožavaju ljudske živote i vlade moraju odmah poduzeti “odlučne” mjere, piše u pismu koje je potpisala grupa političara i poduzetnika.

“Nadamo se da će vlade svijeta poduzeti mjere i afirmirati svoju predanost međunarodnim pravilima koja zabranjuju takva djelovanja”, poručio je u pismu Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Predsjednik Microsofta Brad Smith i bivša državna sekretarka SAD-a Madeleine Albright nalaze se među 42 potpisnika pisma koje je inicirala nevladina organizacija CyberPeace Institute, čija je misija spriječiti zloupotrebu interneta.

Napadi na istraživačke centre

U aprilu su češke vlasti objavile da je digitalno napadnut zdravstveni sistem ove evropske zemlje, na što je oštro odgovorio američki državni sekretar Mike Pompeo.

U saopćenju je napad nazvao “krajnje neodgovornim i opasnim”, dodajući da bi počinitelji trebali “očekivati posljedice”.

Za sada nije otkriveno ko je odgovoran za napad.

U proteklim mjesecima hakeri su napadali bolnice, pri čemu su često ucjenjivali bolnice ukradenim podacima.

Sofisticiranije hakerske grupe, poput onih koje su povezane s vladama, također su napadale istraživačke centre, kako bi dobili vrijedne podatke o liječenju bolesti COVID-19.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision