Petak, 25. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2020. USK
Crveni križ osigurava dnevne obroke u kampu Lipa
Crveni križ Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Kantonalnom operativnom grupom za situaciju s migrantima već drugi dan osigurali su dnevne obroke za oko 1.000 migranata i izbjeglica, koji su ostali u Prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa i nakon izlaska Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ponovo su podijeljeni kruh, topli čaj, konzervirana hrana, pitka voda i ostale životne neophodnosti.

-Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa brinuli su o migrantima i izbjeglicama u Borićima i na Vučjaku, dok nije pronađeno rješenje za te ljude. Tako će bez dileme biti i na ovoj lokaciji, ali zaista se nadamo da ovo neće potrajati. Svi zajedno se već neko vrijeme suočavamo s brojnim problemima, a zna se da je naša zadaća da na najbolji mogući način pomognemo ljudima u nevolji – kazao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Sigurnosnu situaciju u prostoru kampa kontrolira veliki broj policijskih službenika, uključujući i Jedinicu za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

-Trenutno je sve mirno i bez incidenata. Veća grupa migranata i izbjeglica je ostala u kampu, te se smjestila u kontejnerima, restoranskom prostoru i šatoru Covid – ambulante koji nije stradao u požaru. Znate da je grupa od nekoliko stotina ljudi prije dva dana nakratko bila i blokirala magistralni put M-5 prema Bihaću, no policija je brzo reagovala i omogućila nesmetano odvijanje saobraćaja. To je učinjeno iz protesta ili nekog načina skretanja pažnje na sebe, međutim sve se riješilo mirno, bez ikakve potrebe za primjenom sile. Policijski službenici u ovom dijelu BiH zaista se suočavaju sa brojnim sigurnosnim izazovima, ali sve to radimo na profesionalan i dostojanstven način – kazao je glasnogovornik MUP-a USK-a Ale Šiljdedić.

Građani Bihaća se i dalje svakodnevno okupljaju pred Migracionim centrom “Bira” u središtu grada, s jasnim stavom protivljenja ponovnom, pa čak i privremenom otvaranju ovog centra.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision