Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Januara. 2022. Zanimljivosti
Crveni ili bijeli krompir: U čemu se razlikuju i koji je zdraviji?

Postoji više vrsta krompira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni. Obje vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i bijelog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.

Gledajući udio hranjivih tvari i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija. No, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše tijelo i zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krompira je udio ugljenih hidrata. Naime, prosječni bijeli krompir sadrži 36.5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Uz to, bijeli krumpir ima i nešto malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše tijelo ne može da probavi. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentisati.

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crijevu zbgo čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog crijeva.

Ilustracija (Foto: Pixabay) Ilustracija (Foto: Pixabay)

Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni koumpir ovde ima blagu prednost u odnosu na bijeli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, zavisno od toga koliko su pigmentiran.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše Livestrong.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali bijeli odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision