Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2019. Region
Crnogorska Vlada ulaže 155 miliona eura za spas Montenegro Airlinesa

Vlada Crne Gore predložila je kasno sinoć zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona eura u nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines (MA).

Prijedlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija. Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku kako bi se o njemu glasalo do kraja godine.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju se osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avioprevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

“U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje MA ima prema Crnoj Gori i trećim licima“, navodi se u saopštenju iz Vlade.

Ističe se i da crnogorska nacionalna aviokompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, kao i da je ove godine prevezla više od 660 hiljada putnika. Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan uticaj od turizma na cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

“Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju kao i brojnih direktnih negativnih posljedica, među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima“, naveli su iz Vlade.

Crnogorska Vlada je ocijenila da bi alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa takođe bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu aviokompaniju već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije (EU), koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji, što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije“, navode iz Vlade Crne Gore.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision