Utorak, 17. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Crnadak: Imamo jake argumente da spriječimo izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da BiH ima jake argumente protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Bosanski Novi.

O tom problemu će govoriti na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na spomenutoj lokaciji.

Nakon sastanka s načelnikom Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti uključeni u tu “borbu”.

-Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u RS-u, FBiH i na nivou BiH. Očekujem da se sve dobro završi – istakao je on.

Načelnik Drljača smatra da je, kako je naveo, sazrelo vrijeme za cjelovit front u osporavanju namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac.

Podsjetio je da po tom pitanju postoji saradnja lokalnih zajednica iz oba bh.entiteta te s općinama Dvor i Petrinja u Hrvatskoj.

-Bitno je da iskoristimo sve mehanizme da ne dođe do toga da Trgovska gora bude odlagalište – kazao je Drljača.

Ukoliko Hrvatska ne odustane od svoje namjere, smatra da treba pokrenuti sudski ili postupak međunarodne arbitraže kako bi se zaštiti građani BiH.

Podsjetio je da će u Bosanskom Novom 27. septembra biti održano protestno okupljanje građana u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak sutra će u Banjoj Luci razgovarati i s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a uoči 53. generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision