Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Cikotić: Vlast u USK je iskomplikovala rješavanje migrantske krize, veći teret je na Sarajevu
Cikotić je naveo da su gradonačelnik Bihaća i kantonalni premijer odustali od plana koji su sami predložili prije nekoliko mjeseci.

“Oni sada ne prihvataju `Biru` kao rješenje bez obzira što tamo ima više od 3.000 mjesta za smještaj migranata. Sada traže neka druga rješenja u okviru kampova `Borići` i `Sedra`”, rekao je Cikotić i dodao da se ta rješenja ne mogu donositi za dan.

Prema njegovim riječima, u planu je da kamp “Lipa”, koji pravno više nije u funkciji, bude opremljen za dugotrajan boravak migranata, ali da te aktivnosti nije moguće započeti dok kantonalne vlasti ne izmjeste migrante koji su tu ostali.

On je rekao da Ministarstvo neprekidno prati razvoj situacije sa migrantima na prostoru Unsko-sanskog kantona.

“Prema informacijama koje imam, gradonačelnik Bihaća je u komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih organizacija i pokušava naći rješenja u okviru postojećih migrantskih centara u smislu proširenja kapaciteta i premiještanja, ali ću ostaviti da oni na bazi obostarno prihvatljivih principa i standarda postignu sporazum”, naveo je Cikotić.

On je naglasio kako razumije i zabrinutost građana Blažuja, koji protestima iskazuju nezadovoljstvo, ali smatra da rješavanjem jednog problema ne treba praviti veći.

“Mislim da je bitno da uvedemo određene principe sistematičnog rješavanja u okviru postojećih mogućnosti. Ne prebacivati migrante s jednog prostora na drugi, pa praviti veće probleme tamo gdje rješenje ne postoji”, smatra Cikotić.

On je istakao da u Kantonu Sarajevo ima više migranata nego na prostoru Unsko-sanskog kantona.

“Očekujem da se tom pitanju pristupi na organizovan način i da se nađu političke i organizacijske formule da se teret migrantske krize distribuiše na cijelom prostoru BiH”, rekao je Cikotić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision