Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Januara. 2021. USK
Cikotić na Lipi: Ovdje ćemo hitno osposobiti kamp i prebaciti sve migrante
Kazao je kako će se sagledati doprinos koji trebaju dati razne institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvoril uslovi za višesedmični boravak migranata dok se privremeni prihvatni centar Lipa koji je u velikoj mjeri uništen, privede dugotrajnijoj namjeni odnosno smještaju migranata za boravak na duži period.

“Sve ovo posljednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima”, dodao je.

Kazao je da su danas na Lipu došli predstavnici Ministarstva odrane BiH, OS BiH, Vlade USK, Grada Bihaća, specijalizovanih kompanija koje trebaju osigurati kvalitetan i stalni dovod vode i struje, jedinica civilne zaštite, humanitarnih organizacija koje će brinuti o kvalitetnom smještaju, ishrani i svim drugim praktičnim pitanjima, kao i medicinske i sanitetne zaštite.

“Sada odmah imamo sastanak svih učesnika na lokalitetu Ripča gdje ćemo precizirati i konkretizovati doprinose i obaveze i odgovornosti svih aktera i koordinaciju. Sutra ćemo od Predsjedništva BIH tražiti odluku o angažovanju OS BiH na inžinjerskom uređenju kampa Lipe, da se može pristupiti betoniranju podloga i instaliranju instalacija, kanalizacije i drugih građevinskih radova da bi se taj kamp što prije osposobio za kvalitetan i trajniji boravak migranata”, izjavio je.

Ministar sigurnosti BiH je poručio građanima Bihaća da ne moraju više čuvati i blokirati kamp Biru.

“Želimo ovdje stvoriti uslove da ovdje što prije izmjestimo sve migrante. Neće biti nikakvog nasilja niti je to iko planirao. Ono što su nadležne institucije planirale jeste da se Bira otvori dok se ovaj kamp na Lipi ne završi. Ta odluka nije realizovana i ne mogu je povući sam. Ali želimo stvoriti uslove da se Bira na legalan način zatvori”, kazao je.

Cikotić nije mogao precizirati datum završetka radova na Lipi zbog vremenskih uslova, ali je kazao da se nada da će se to mjeriti u danima.

“Nastojimo da boravak u improvizovanom prostoru bude što kraći”, dodao je.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision