Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 19° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2020. Bosna i Hercegovina
CIK traži finansijsku nezavisnost i inicira dopune Izbornog zakona
Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa svojim ovlastima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska neovisnost Centralne izborne komisije BiH te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje evropskih demokratskih standarda za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) “Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtijeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija”.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision