Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
CIK pod snažnim političkim udarom, cilj je dovesti politički podobne članove

Aktuelni saziv Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je pod snažnim političkim pritiskom i udarom pojedinih političkih struktura i smatram da je u pitanju pokušaj stavljanja jednog nezavisnog državnog tijela pod političku kontrolu, izjavio je član CIK-a Željko Bakalar.

Bakalar je istakao da su trenutno prisutne i, kako je rekao, neke dodatne političke strukture koje imaju bar neke kritike na rad CIK-a.

“Javna tajna je da dvije jake političke stranke sada traže nove saveznike da smijene saziv CIK-a prije isteka mandata”, dodao je Bakalar.

Naglasio je da Izborni zakon BiH i demokratska praksa u svijetu ne poznaju smjenu ovog tijela prije isteka mandata, te da ukoliko bi do toga došlo, to bi bilo prvi put.

Osim isteka mandata, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine može imenovati novog člana CIK-a ukoliko aktuelni član ne može obavljati svoj posao iz nekog razloga. Na pitanje da li će političke strukture koje osporavaju aktuelni saziv ovog tijela, pokušati na ovaj način imenovati nove, Bakalar je rekao:

“Mogu, ako nas sedam padne u komu ili doživi težak moždani udar.”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision