Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Centralna izborna komisija: Opće izbore u BiH raspisujemo 4. maja

Na današnjoj sjednici Centralne izborne jedinice predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da će po zakonu Opći izbori u Bosni i Hercegovini biti raspisani 4. maja.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da zbog toga što u javnosti još postoji dilema da li će se raspisati Opći izbori u oktobru ove godine potrebno je “glasno i jasno” kazati da će CIK u svemu postupati po odredbama Izbornog zakona.

“Jedna od tih zakonskih obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore. Znamo da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedelja u mjesecu oktobru. tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici koja će biti zakazana u 10:00 sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine “, rekao je Arnautović.

Dodao je da je dilema pojedinaca da li će biti novca za provođenje izbora.

“Treba da podsjetimo javnost da je odredbama Izbornog zakona propisano obligatorno ponašanje u vezi sa osiguranjem tih sredstava”, rekao je Arnautović.

Citirao je odredbe Izbornog zakona u kojim stoji da se sredstva za izbore moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora.

“Šta će CIK i drugi organi poduzeti, otom-potom, što kažu nećemo stvari prejudicirati. Bitno je zbog javnosti spomenuti da također postoje izričite odredbe u Krivičnom zakonu Bih koje se odnose na one koji onemogućavaju birače da ostvare svoje biračko pravo”, rekao je Arnautović.

Istakao je da ako CIK ocjeni da je učinjeno krivično djelo u tom smislu da će on kao predsjednik CIK-a prijaviti isto nadležnom tužilaštvu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision