Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Maja. 2021. Zanimljivosti
Celer rebraš – Uzgoj i ljekovitost

Celer rebraš poznat i pod imenom bjelaš cijenjen kao vrlo vrijedna ljekovita biljka, celer rebraš upotrebljava se kao dodatak supama, umacima i drugim zdravim jelima.

Celer je veoma cijenjen zbog svoje izuzetne arome koja potiče od eteričnih ulja. Redovni je dodatak turšijama zboj jakog antiseptičnog dejstva. Povećava apetit i pospješuje varenje. Niska energetska vrijednost svrstava celer u dijetalnu hranu.

Celer rebraš – Uzgoj

Celer rebraš ne formira zadebljali korijen, pa se kod njega koriste zadebljale lisne drške.

Celer je biljka umjerenog područja. Minimalna temperatura klijanja je +3ºC, a optimalna je 18-20ºC. Prilično je otporan prema niskim temperaturama. Podnosi zasjenjivanje. Biljka je dugog dana.

Ima velike potrebe u vlazi tokom cijelog vegetacionog perioda. Ne podnosi sušu. Celeru najbolje odgovaraju duboka i strukturna zemljišta, aluvijum i černozem. U pogledu pH vrijednosti ima širok dijapazon (5-7). Zemljište sa visokom podzemnom vodom nepogodno je za gajenje celera.

Uzgaja se iz presadnica, a one se uzgajaju kao kod celera korjenaša. Budući da je sezona moguće berbe celera rebraša duža, od maja do prvih jačih mrazeva i sadnju treba organizovati u više navrata od početka maja do kraja juna, čemu treba prilagoditi i uzgoj presadnica. Za ranu berbu sadi se gušće (11 – 17 biljaka po metru kvadratnom), a za kasniju berbu rjeđe (8 – 10).

Celer se obavezno gaji u plodoredu. Najbolji preusjevi su su povrtarske biljke obilno đubrene stajskim đubrivom (paprika, kupus), a zatim mahunarke (boranija, grašak).

Pročitajte: Štetočine celera

Ljekovita svojstva

Celer rebraš dobar je diuretik, pospješuje izlučivanje žuči, rad bubrega, povoljno djeluje na cirkulaciju krvi, pomaže probavu, smanjuje količine šećera u krvi.

Koristi se i kao čaj, a najbolje djeluju svježi pripravci, sok od lišća, peteljki ili korijena. Celer ima vrlo intenzivan miris pa ga je dobro je miješati sa sokom mrkve i cikle.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision