Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
CCI pozivaju na smjenu ili ostavku direktore dva javna preduzeća u TK

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju na smjenu Almira Huskića sa pozicije v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj, zbog obnašanja funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj i Dževada Mujkića sa pozicije direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla, zbog obnašanja funkcije člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac.

CCI navodi da je Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH propisano da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, kako navode, Almir Huskić ne može biti istovremeno i na poziciji v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj.

Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, Dževad Mujkić ne može biti istovremeno i na poziciji direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla i člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac, ističu iz CCI-ja.

U skladu sa navedenim, CCI pozivaju na ostavku Almira Huskića sa pozicije v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i Dževada Mujkića sa pozicije direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla.

Također pozivaju i sve odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i Nadzorni odbor JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla da održe sjednice na kojima će smijeniti trenutne direktore zbog transparentnog kršenja zakona. Dodatno, CCI poziva i Vladu Tuzlanskog kantona, kao većinskog vlasnika ovih preduzeća, da pokrene pitanje odgovornosti zbog kršenja zakona, te spriječe politizaciju svih javnih preduzeća i zaštite interese građana.

“Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća stranački orijentisano i ima za cilj ispunjavanje stranačkih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana”, kažu u CCI-ju.

U cilju dugoročnog rješavanja problema politizacije javnih preduzeća, CCI pozivaju parlamente na svim nivoima, da u što skorije vrijeme unaprijede legislativu koja uređuje ovu oblast, kako bi se zaustavio i spriječio uticaj političkih stranaka na javna preduzeća.

Neophodno je da javna preduzeća budu depolitizirana, profesionalna i nezavisna u svom radu i procesu donošenja odluka, te da rukovodeći kadrovi i zaposlenici budu birani po kompetencijama a ne stranačkoj ili drugoj pripadnosti. Kontrola poslovanja javnih preduzeća mora postojati, kao i odgovornost za rezultate poslovanja kako bi sve građanke i građani BiH imali pristup kvalitetnijim javnim uslugama, navodi se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision