Utorak, 16. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2019. USK
Cazin:Počeli radovi na rekonstrukciji raskrsnice Mala Lisa-Havin most

Izgradnja kružnog toka, odnosno rekonstrukcija raskrsnice na magistralnoj cesti u naselju Mala Lisa u Cazinu zvanično je počela jučer. Višestruko vrijedan projekat trebao bi biti završen u naredna četiri mjeseca, a s njegovom realizacijom uveliko riješen problem saobraćaja na ovoj lokaciji.

 

„Danas otvaramo radove na rekonstrukciji raskrsnice Mala Lisa, na magistralnom putu M 4.2, odnosno Velika Kladuša-Skokovi-Srbljani. Radi se o projektu koji je kreditiran iz međunarodnih fondova, a u sklopu ovog projekta predviđena je i rekonstrukcija ceste od Ključa prema Bosanskom Petrovcu na lokaciji Lanište, gdje se radi o izgradnji treće trake za spora vozila trećeg ranga. Za ovaj ovdje projekat je bitno da se radi o investiciji vrijednoj oko 830.000 maraka i da je rok za izvođenje radova četiri mjeseca. Za vrijeme odvijanja radova saobraćaj će se odvijati jednom trakom kroz samo radilište, osim u pojedinim fazama kada će doći do preusmjeravanja ali svakako, u kraćim periodima“, izjavio je Dedo Pjanić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH.

S obzirom na dio magistralne ceste koji se direktno oslanja na uži dio grada Cazina, ovaj je projekat od velike važnosti za uređenje i dalji razvoj Cazina. Po riječima gradonačelnika Nermina Ogreševića, biće to ogroman iskorak u rješavanju saobraćajnih gužvi i boljem protoku saobraćaja kada je ovaj dio grada u pitanju.

– „Ovo je veliki projekat, a šta se s njime rješava najbolje pokazuje današnja slika i saobraćaj koji je na ovoj komunikaciji uvijek otežan. Mi smo posljednjih šest godina intenzivno radili s Federalnom direkcijom za ceste na osmišljavanju tehničkog rješenja za ovu saobraćajnicu, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i stvaranju ostalih preduvjeta za ovaj projekat. I evo danas smo došli do tog važnog trenutka kada se uvodi izvođač radova na lokaciju i počinje zvanično radove. Ovo je vrlo bitno rješenje za saobraćaj na području našeg Grada i mislim da ćemo uz sličan projekat raskrsnice kod Binga, za koju trenutno rješavamo imovinsko-pravne odnose, značajno riješiti protočnost saobraćaja u ovom dijelu Cazina“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Najfrekventnija saobraćajnica u Unsko-sanskom kantonu od danas postaje radilište na ovom dijelu, a kako je istaknuo premijer Mustafa Ružnić, to je samo jedan u nizu sličnih projekata koji će se realizirati u ovoj godini.

„Uz svakako, veliko podršku ovom projektu, istaknuo bih da će Vlada Unsko-sanskog kantona zajedno s Federalnom direkcijom za ceste u ovoj godini implementirati projekte u vrijednosti od 6.200.000 maraka. Kad je u pitanju ova raskrsnica, znamo koliko je frekventna i koliko se saobraćajnih nezgoda ovdje dešavalo, a realizacijom ovog projekta to će svakako postati jedna moderna i daleko sigurnija prometnica. Inače, svaka modernizacija puteva i cesta u Kantonu je dobro došla i s nastupanjem proljeća stižu i brojni novi, slični projekti“, kazao je.

Sam projekat, izvedbu i nadzor obavljaju domaće kompanije pa će tako radove izvoditi sarajevski „Euro- Asfalt“, a kreditori su Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropska investicijska banka (EIB). U narednih četiri mjeseca, koliko će radovi trajati, neće biti dužih obustava saobraćaja ali će se on usporenije odvijati jednom trakom kroz samo gradilište.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision