Četvrtak, 5. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2019. USK
Cazin: Zabranjen rad Visoke međunarodne škole zbog lažnih diploma

Ministarstvo obrazovanja USK donijelo je rješenje o zabrani rada Visoke međunarodne škole u Cazinu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, dok je također na period od tri godine ili do pravosnažnog sudskog rješenja privremeno zabranjen rad Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus”.

U rješenju se navodi kako je osnivač Visoke međunarodne škole Cazin obavezan o svome trošku osigurati nastavak i dovršenje studija za studijske programe, pod pretpostavkom da je nastavni proces tako u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te namiriti polaznicima eventualno prouzrokovanu štetu. U obrazloženju rješenja navodi se niz nezakonitosti koje su u pomenutim školskim ustanovama utvrdili inspekcijski organi, među kojima i to da su diplome izdavane polaznicima za studijske pravce za koje pomenute školske ustanove opšte nisu bile akreditovane.

Podsjećamo, ove privatne školske ustanove bile su predmet istrage u okviru policijske akcije “Pero”, koja je izvedena prije nepunih mjesec dana, tokom koje je uhapšeno 20 osoba, a za 11 lica je određen jednomjesečni pritvor.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine pronalazili lica i istima za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u periodu od posljednjih šest mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma. Osim što su stekli višemilionsku korist, oštetili su budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza.

U akciji je uhapšen i nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) Admir Hadžipašić, vlasnik i suvlasnik Međunarodne visoke škole i Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus”. Prije samog hapšenja prikriveni istražitelj je  kupio fakultetsku diplomu za koju mu je trebalo svega 30 dana “studiranja” i radilo se  o  diplomi Ekonomskog fakulteta. Za srednjoškolske  diplome trebalo je svega pet do 10 dana. Samo u posljednje tri godine ukupan prihod Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus” iz Cazina iznosili su više od 4,6 miliona maraka. Osim Hadžipašića uhapšen je i suvlasnik pomenute škole Goran Lalović, te druge odgovorne osobe zaposlene u pomenutim ustanovama.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision