Subota, 13. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2019. USK
Cazin: Prvi investitori počinju sa radom u Poslovnoj zoni Ratkovac
Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac u petak je ozvaničen početak konkretnog funkcioniranja projekta koji je Grad Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona eura, odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika.

Po riječima zastupnika investitora, Asmira Bajrića, dio radnika već je na obuci u Njemačkoj i proizvodnja počinje već u augustu ove godine.

„Ova firma ima dva pogona u Njemačkoj i dva u Ukrajini, a vlasnik se nakon susreta s predstavnicima Grada Cazina i obilaska industrijske zone Ratkovac, vrlo brzo odlučio za novu investiciju upravo ovdje. Ja bih se zahvalio gradonačelniku Ogreševiću i savjetniku Hamdiji Ljubijankiću te ostalim uposlenicima gradske uprave na maksimalnoj podršci i angažmanu da nam olakšaju proces registracije i uspostave firme. Imamo već prijavljene radnike koji su na edukaciji u Njemačkoj  i proizvodnja bi trebala krenuti već od augusta“, rekao je Bajrić naglasivši da će svi radnici nakon uspostave hale, već biti osposobljeni za proizvodnju te dodao:

„Ugovor imamo na sedam godina sa samo jednim kupcem, tako da u narednih sedam godina nemamo nikakvu krizu kada je u pitanju plasman proizvoda iz cazinske fabrike pločastog namještaja.”

adnici, koji su već prijavljeni i osigurani, od februara su otpočeli tromjesečnu obuku u Njemačkoj, a kupljena parcela u Poslovnoj zoni Ratkovac je 6.500 kvadratnih metara. Pogon za proizvodnju zauzeće 3.200 kvadratnih metara prostora i sve će biti spremno za proizvodnju koja počinje u augustu.

„Ja sam danas izrazito sretan i kao gradonačelnik i kao Cazinjanin jer je ovo danas za nas jedan veliki iskorak u pravcu ekonomskog razvoja i svega onog što smo planirali i zamislili kada je u pitanju privredni razvoj Cazina. U našu industrijsku zonu danas zvanično ulazi prvi investitor, ozbiljna njemačka kompanija sa vrlo konkretnim planovima i značajnim ulaganjima. S obzirom da je ovo ohrabrujući iskorak, realno je očekivati da će ovo potaknuti točak novih investicija. Mislim da je ovo danas naš najznačajniji projekat i početak konkretne realizacije svega onog za što smo se sistematski i vrlo odgovorno pripremali nekoliko godina unazad“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Ono što je također pozitivno jeste činjenica da se prvi investitor u Poslovnoj zoni Ratkovac ne namjerava dugo zadržati na sadašnjim kapacitetima već svakako ima tendenciju daljeg razvoja i zapošljavanja većeg broja radnika. Stopostotni izvoz ugovoren na narednih sedam godina najbolja je garancija za to, a tu je i nekoliko sličnih kompanija, također iz Njemačke, koje su već izrazile svoje zanimanje za cazinsku Poslovnu zonu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision