Nedjelja, 12. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Maja. 2019. USK
Cazin: Na Ostrožac dolaze kipari iz Slovenije, Hrvatske i BiH

Jedinstvena i nadaleko čuvena kolonija skulptora Ostrožac, svojevrsna galerija pod vedrim nebom, ove godine počet će 23. maja. I ove godine udarci dlijeta i čekića kipara odjekivat će unutar zidina srednjovjekovnog grada Ostrožac i odzvanjati kanjonom rijeke Une.

Posebna vrijednost

U koloniji će učestvovati akademski kipari iz naše zemlje i inozemstva, kao i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva koji rade svoje završne diplomske radove u kamenu bihacitu. Posebna vrijednost ove kolonije su skulpture, koje ostaju u trajnom vlasništvu JU „Kulturni centar“ Cazin i starog grada Ostrošca, čiji su sastavni dio.

– Ove godine dolaze nam akademski kipari Adrian Marok i Marko Zelenko iz Hrvatske i Slovenije, dok će iz naše zemlje učestvovati Darko Šobot i Samir Sućeska, zajedno sa studentima Harisom Kusturicom, Dolores Mrnjavac i Cazinjankom, budućom kiparicom Aidom Begić – rekao je Muhamed Dervić, direktor „Kulturnog centra“ Cazin.

Uz ove umjetnike, koji će svoje skulpture raditi u autohtonom kamenu bihacitu, tu su i stalni učesnici, cazinski umjetnici.

Radovi od terakote

– Nurija Ljubijankić i Ismet Kasumović će kao i prošlih godina raditi salonske skulpture od terakote, koje postaju dio zbirke skulptura JU „Kulturni centar“ Cazin“
Sve ove skulpture su trajna postavka cazinske Galerije, a uskoro će jedan broj njih biti postavljen u novouređenom prostoru zgrade „Gimnazije“ – dodaje Dervić.

Inoviraju sadržaje

Ovu jedinstvenu koloniju pod vedrim nebom godinama su pohodili razni umjetnici, kipari, slikari, pisci, putopisci, historičari, ali i turisti, kojih je svake godine sve više. Zbog toga svake godine inoviramo sadržaje ove manifestacije, koja je od značaja za FBiH, kaže Dervić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision