Četvrtak, 27. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Avgusta. 2020. Svijet
Brzi test na koronavirus koji košta 5 dolara dobio odobrenje u SAD-u

Američka uprava za hranu i lijekove izdala je jučer odobrenje za hitnu upotrebu testa na koronavirus koji je napravila kompanija Abbott Laboratories, a koji bi mogao pomoći da se zadovolji potreba za povećanim brojem testiranja, kako bi se spriječilo širenje ovog virusa u SAD-u.

Iz kompanije Abbott kazali su da planiraju isporučiti desetine miliona testova u septembru mjesecu, a moći će povećati proizvodnju na 50 miliona testova u oktobru. Test koji je otprilike veličine kreditne kartice mogu obaviti ljekari, medicinske sestre i medicinski asistenti, a rezultati su gotovi za 15 minuta.

Novi test naziva BinaxNOW COVID-19 Ag Card, a trebao bi se obaviti u roku od sedam dana od prvog osjeta simptoma koronavirusa. Uzorak se prikuplja pomoću nazalnog brisa, a zatim se ubacuje u test veličine kreditne kartice.

Uz test, Abbot je stvorio i besplatnu aplikaciju NAVICA za iPhone i Android telefone.

Neki zdravstveni radnici i zakonodavci kazali su kako je ovaj test odličan jer su niski troškovi nabavke i omogućit će masovno testiranje koje je i najbolji način za pronalazak oboljelih i za suzbijanje širenja koronavirusa.

Testovi su proizvedeni zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa, ali i kašnjenja rezultata standardnih testova.

Ovi brzi testovi, koji nisu tako precizni kao testovi koji se trenutno koriste, omogućit će ljudima da se testiraju brže i češće, povećavajući šansu da će neko ko je zaražen koronavirusom moći izolirati prije nego što zarazi druge.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision