Saturday, 4. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Brod bez posade kreće na prvo putovanje

Autonomni transport tereta u budućnosti neće biti ogoraničen samo na kamione i avione, nego će se koristiti i autonomni električni brodovi. Jedan takav brod bez posade, u Norveškoj, uskoro kreće na prvo putovanje.

Radi se o brodu kompanije “Yara International” nazvanom “Yara Birkeland”, koji će zaploviti u Norveškoj kao prvi potpuno autonomni električni teretni brod do kraja ove godine. Ploviće između Heroje do Brevika, a njegovo putovanje će pratiti tri udaljena kontrolna centra.

Brod “Yara” je prvobitno razvijen kao koncept 2017. godine i trebao je da zaplovi 2020. godine, ali pandemija koronavirusa je odgodila putovanje. Treba reći da se ne radi o prvom brodu bez posade, jer je finski trajekt zaplovio 2018. godine, ali “Yara” je definitivno prvi električni model.

Teretni brod pokreće pogonski sistem od 900 kW, a maksimalna brzina iznosi 13 čvorova. Njegova ogromna baterija od 7 MWh će se dugo puniti, ali vjeruje se da će to biti vrijedno ispunjenja ekoloških ciljeva.

Kompanija očekuje da će Yara zamijeniti oko 40.000 putovanja kamionom godišnje, te time dramatično smanjiti emisiju CO2 u zemlji koja se već značajno oslanja na hidroelektrane. Brod će takođe utivati na smanjenje saobračajnih gužvi na kopnu.

Ipak, moglo bi proći još dosta vremena dok autonomni teretni brodovi ne budu u funkciji izvan Norveške.

Čak i da domet nije problem, pristaništa jesu, jer bi autonomnim brodovima bilo teško navigirati u prometnim lukama poput Durbana ili Šangaja. Problem su i zakoni u različitim zemljama koji se odnose na more, kao i zakoni o autonomnoj tehnologiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision