Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2021. Svijet
Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta, delta nas brine više od omikrona

Šef engleskog javnog zdravstva Chris Whitty kazao je za Telegraph da delta varijanta izaziva veću zabrinutost za Ujedinjeno Kraljevstvo nego nova varijanta omikron.

Whitty je rekao da su ministri u pravu što su preduzeli “predostrožnosti” na granicama kako bi usporili dolazak nove varijante u Britaniju. Ali, upozorio je da bi svaki pokušaj nametanja “više ograničenja” mogao izgubiti podršku javnosti i sugerisao je da je zabrinutost najbolje koncentrisati na neposrednije prijetnje.

Juče je Svjetska zdravstvena organizacija označila B.1.1.529 varijantom koja izaziva zabrinutost i nazvala je omikron, a slučajevi su identifikovani i u Izraelu i Belgiji. Naučnici se boje da bi veliki broj mutacija ove varijante mogao značiti da može izbjeći vakcinu.

“Delta soj je veća opasnost”

Whitty je rekao da je više zabrinut zbog rizika koje predstavljaju postojeće varijante, opisujući delta soj kao “nesumnjivo glavnu stvar o kojoj se moramo brinuti od sada do Božića”.

“Oduvijek smo znali da će se nove varijante pojaviti s vremena na vrijeme… ali postoji puno toga što ne znamo i mislim da vjerovatno nije od velike pomoći nagađati”, kazao je.

Sir John Bell, jedan od najviših vladinih savjetnika za vakcine, rekao je da bi nova varijanta na kraju mogla uzrokovati samo “curenje iz nosa i glavobolje” kod onih koji su vakcinisani.

Bell, glavni profesor medicine na Univerziteta u Oksfordu, rekao je da, iako bi nova varijanta mogla izbjeći antitijela, bila bi manja vjerovatnost da će pobjeći od T-ćelija i drugih dijelova imunološkog sistema koji pružaju širu zaštitu.

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, rekao je za BBC da vakcine i novi tretmani za kovid znače da je novi razvoj događaja “loša vijest, ali ne i smak svijeta”.

Vodeća britanska doktorka: Nova varijanta korone je najznačajnija dosad

Nova varijanta virusa korona je najznačajnija varijanta koju su naučnici dosad otkrili, rekla je juče direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

“Ovo je najznačajnija varijanta virusa korona koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje vakcina”, rekla je Harries, a prenosi BBC.

(Index.hr)

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision