Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2021. Svijet
Britanski parlament za četvrtak zakazao raspravu o stanju u BiH, posjetu najavio i Schmidt

Britanski parlament zakazao je 2. decembra raspravu na kojoj će se između ostalog raspravljati i o stanju u Bosni i Hercegovini i aktuelnoj političkoj krizi u državi i mjerama koje je potrebno donijeti kako bi se zaustavile trenutne aktivnosti vlasti u RS-u.

Kako je najavljeno, raspravu o stanju u BiH pokrenula je članica Parlamenta Alicia Kearns koja ujedno predstavlja članicu parlamentarne grupe svih stranaka zaduženih za praćenje stanja u Bosni i Hercegovini.”Stabilnost u BiH najugroženija je još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Britanski parlament će u četvrtak raspravljati o suštinskim prijedlozima kojima se poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da podrži napore da se održi mir i stabilnost u BiH te da se pridržava odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u najavi.

Uoči rasprave u Britanskom parlamentu, javnosti se obratila upravo i Alicia Kearns koja je još jednom kao glavnog krivca cijele situacije ocijenila Milorada Dodika.

“Rane nakon jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata još uvijek zarastaju, ali Milorad Dodik ih ponovo otvara raspirujući plamen srpskog nacionalizma uz podršku Putina i Kine. Ništa dobro ne može doći iz ovih prijetnji i vrijeme je da diplomatija odstupi od podjela, mržnje i secesija te da djeluje odmah. Velika Britanija ima ponosnu historiju u pomaganju da se okonča rat u BiH. Ova debata je važna prilika za sve nas u Parlamentu da budemo ujedinjeni te da radimo na tome da osiguramo da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zajedno s NATO saveznicima učini sve kako bi očuvala mir na Balkanu”, rekla je Kearns.

Povodom rasprave u Britanskom parlamentu oglasio se i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.

“Pozdravljam što Britanski parlament i ministri vanjskih poslova NATO saveza (sastanak u Rigi op.a.) raspravljaju o stanju u BiH i što prepoznaju ozbiljnost situacije. NATO je mnogo uložio u mir, sigurnost i razvoj Bosne i Hercegovine i ne smije dozvoliti da ogroman napredak padne u vodu zbog politike podjela i zlonamjernih utjecaja izvana”, rekao je Filipović.

Uoči sjednice Britanskog parlamenta, obratio se i nekadašnji komandant britanskih trupa i UN snaga u BiH (od 1992. do 1993. godine) i trenutni član Parlamenta ispred Konzervativne stranke Bob Stewart.

“Napominjem, dok bi bosanski Srbi i bosanski Hrvati bili vjerovatno sretni kada bi podijelili zemlju na dva dijela, ali bi 1,5 miliona Bošnjaka ostavili ‘beskućnicima’. Nadam se da će Parlament prepoznati ozbiljnost situacije i preduzeti korake za očuvanje mira za koji smo se toliko borili”, rekao je Stewart.

Osim sjednice Britanskog parlamenta, prema najavama iz Velike Britanije, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt također bi u četvrtak trebao posjetiti Britanski parlament i razgovarati sa zastupnicima o aktuelnoj situaciji u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision