Srijeda, 12. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 26° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Februara. 2020. Izdvojeno, Svijet
Britanci počeli testirati cjepivo protiv koronavirusa na miševima

Znanstvenici iz Velike Britanije među prvima su započeli testiranje cjepiva protiv koronavirusa na životinjama.

“Ubrizgali smo cjepivo u miševe. Nadamo se da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana dobiti prve rezultate i vidjeti kako njihova antitijela reagiraju na koronavirus“, rekao je Paul McKay sa Sveučilišta Imperial College u Londonu.

Kineska državna novinska agencija Xinhua saopštila je kako je šangajsko sveučilište u nedjelju također počelo s testiranjima cjepiva na miševima, a pritom se pozvala samo na lokalne medije jer nije bilo službenog saopštenja, prenosi Science Alert.

Gotovo krajem godine?

Treba napomenuti kako je stvaranje cjepiva naporan i dugotrajan proces koji obično traje više godina i uključuje višekratno testiranje na životinjama i klinička ispitivanja na ljudima. Nakon toga regulatori trebaju osigurati da nema opasnih nuspojava, odnosno da je cjepivo dovoljno sigurno i učinkovito za masovnu proizvodnju.

“Nadamo se da ćemo biti prvi koji će ovo cjepivo uvesti u klinička ispitivanja na ljudima”, rekao je McKay.

“Nakon završetka prve faze testiranja na životinjama, a što može potrajati nekoliko mjeseci, možemo odmah krenuti na klinička ispitivanja na ljudima. Dakle, možda ćemo do kraja ove godine imati testirano cjepivo koje je prikladno za upotrebu“, dodao je.

Utrka za cjepivom

Veliki dio svjetskih istraživanja novog soja koronavirusa financira se iz Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI) koja je osnovana 2017. na Svjetskom ekonomskom forumu. CEPI pomaže tvrtkama koje se bave proizvodnjom lijekova da udruže snage i tako učinkovito zaustave opasne i preventivne bolesti.

Sveučilište Imperial College ne surađuje niti s jednim od timova koji su partneri organizacije CEPI i ima vlastite izvore financiranja.

McKay smatra da se ne radi o natjecanju tko će prvi razviti cjepivo.

“Kinezi su podijelili genom sa svima na svijetu pa nije baš ispravno reći da se ovdje radi o natjecanju. Rekao bih da je to kolaborativna utrka”, objasnio je McKay.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision