Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2021. Svijet
Brisel dao rok Bernu za sporazum o učešću na tržištu EU-a

Evropska unija pozvala je Švicarsku da do januara utvrdi jasan vremenski raspored za rješavanje pitanja učešća te zemlje na unutrašnjem tržištu Unije, nakon što je u maju prekinula te pregovore.

Brisel se već desetljeće zalaže za postizanje dogovora koji bi bio na vrhu među njegovim brojnim bilateralnim sporazumima i koji bi naveo Švicarce da rutinski usvoje izmjene propisa koji važe na jedinstvenom tržištu.

Taj dokument bi, također, osigurao efikasniji način za rješavanje sporova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Maroš Šefčovič, evropski komesar nadležan za pitanja EU-a i Švicarske, rekao je da su vrata EU-a i dalje otvorena, ali da je “za tango potrebno dvoje”.

“Ono što nam treba sada jeste da Švicarska pokaže nedvosmislenu političku volju da sa nama radi na stvarnoj temi debate, što podrazumijeva i kredibilan vremenski raspored. Drugim riječima, svaki politički dijalog mora biti fokusiran i suštinski”, kazao je on nakon sastanka sa švicarskim ministrom vanjskih poslova Ignaziom Cassisom.

Projekat ‘Horizont Evrope’

Evropska unija želi da Švicarska prihvati dinamično usklađivanje svojih zakona s EU zakonodavstvom, jednake tržišne uvjete, mehanizam za rješavanje sporova i redovne doprinose u fondove EU-a za siromašnije članice bloka.

“Sastat ćemo se ponovo u Davosu u drugoj polovini januara da procijenimo napredak. Do tada ćemo vidjeti da li postoji istinsko političko opredjeljenje [Švicarske]”, rekao je Šefčović.

Jedan od ranijih kamenova spoticanja u pregovorima bilo je učešće švicarskih naučnika u projektu “Horizont Evrope”, najvećem svjetskom programu za finansiranje istraživanja i inovacija s budžetom od 95 milijardi eura (108,7 milijardi dolara).

Šefčović je poručio da bi švicarski istraživači i institucije mogli nastaviti učešće u tom programu, ali da neće moći pristupiti novcu poreskih obveznika EU-a dok se ne riješe druga pitanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision