Četvrtak, 11. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Aprila. 2019. Izdvojeno, Svijet
Bregzit odložen do kraja oktobra

Premijeri i predsjednici 27 država članica Evropske unije sinoć su, sat i po nakon ponoći na zasjedanju u Briselu odgodili,po drugi put, Brexit do 31. oktobra 2019. godine.

Nakon pet sati zasjedanja predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk odaslao je poruku britanskim prijateljima “molim vas nemojte protraćiti ovo vrijeme”, prenosi BBC.

Naime, prvi datum očekivanog izlaska Velike Britanije iz EU bio je 29. marta, pa je to to bilo odgođeno do 12. aprila, da bi noćas ponovo bilo odgođeno. Zanimljivo je, da se ovaj datum poklapa sa Halloweenom odnosno Noći vještica.

Do tada će sve biti u rukama Velike britanije. Ova država može ratificirati sporazum o povlačenju i u tom slučaju produženje će biti okončano. Također može ponovno razmisliti o cijeloj strategiji Brexita, a što može dovesti do promjena u političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o povlačenju.

Velika Britanija također ima mogućnost povlačenja aktivacije člana 50. i odustajanja od Brexita u potpunosti, a to je jučer poručio i Tusk.

Premijerka Theresa May tražila je kraću odgodu Brexita do 30. juna, a Tusk je, s predlagao dužu odgodu od godinu dana. No, lideri 27 država članica nisu se priklonili nijednom od ova dva prijedloga.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision