Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2021. Region
Bregu: 71 odsto mladih bi otišlo u inostranstvo, što je znak za uzbunu za sve

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu istakla je da, prema podacima “Balkan barometra”, podrška građana zapadnog Balkana članstvu u EU stalno raste, a da bi 71 odsto mladih otišlo da živi i radi u inostranstvu, što je znak za uzbunu za sve.

Ona je napomenula da je perspektiva potencijalnog članstva u EU tokom svih ovih godina bila pokretačka sila svih ekonomija zapadnog Balkana.

Bregu je istakla da je u poređenju sa 2016. godinom, kada je 39 odsto građana regiona podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 odsto, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

“Ne znamo njihove motive, ali je moguće da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija. Na pitanje da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inostranstvu, 71 odsto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom saradnjom”, rekla je Bregu na početku obraćanja na “Prespanskom forumu za dijalog”, koji se danas održava u Ohridu.

Prema njenim riječima, u isto vrijeme, podrška regionalnoj saradnji je velika i raste.

“Oko 77 odsto naših građana podržava regionalnu saradnju i vide je kao mehanizam za unapređenje političke i ekonomske situacije u njihovim ekonomijama. Prije 20 godina niko ne bi govorio o trgovini, tehnološkom razvoju, start-ap firmama ili digitalnom programu, pametnim gradovima i ulaganju u ljudske potencijale. Danas je region prigrlio izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta”, istakla je Bregu.

Bregu je govorila na plenarnoj sesiji na visokom nivou pod nazivom “Ponovno uspostavljanje sinergije EU i SAD prema zapadnom Balkanu” na kojoj je, između ostalih učestvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision