Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Brano Jakubović: Javnost neka se zapita zašto u Vijeće Evrope zovu bend iz Zabrđa

Brano Jakubović iz benda Dubioza kolektiv odlučio je podijeliti s fanovima neke detalje nedavnog nastupa ovog benda u Vijeću Evrope u Strazburu povlačeći paralelu s trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

“Nekidan smo dobili poziv da sviramo u Strazburu. Planirana su dva nastupa. Normalan koncert u klubu La Leiterie i kratki akustični nastup u Vijeću Evrope u okviru Foruma za demokratiju. Strazbur je jedan od simbola Evropske unije, zbog čega su tu ustanovili neke od najvažnijih evropskih institucija. Grad je kroz istoriju nekoliko puta mijenjao gazde, malo Francuzi, pa malo Nijemci. Danas je to grad na granici Francuske i Njemačke, ali nekako, jebem li ga, ne zovu ga podijeljenim gradom. Ne mogu da se otmem utisku i da ovo sve ne uporedim sa svojim rodnim Sarajevom, čiju istoriju lako možemo usporediti sa stazburškom. I mi smo nekoliko puta mijenjali gazde i na kraju ostali podijeljen grad na istočno i bliskoistočno Sarajevo. Evropa je pokušala i kod nas da primijeni isti recept pa je u Sarajevo postavila najbitnije institucije kako domaće tako i evropske. U Dejtonu su nam skrojili odijelo, u Briselu ga sašili, a kad smo ga obukli, svi smo shvatili da se radi o jeftinoj dupljak robi, koja je odmah počela da puca po šavovima”, piše na početku.

Dubioza je imala 20-minutni nastup koji je podigao na noge i rasplesao sve aktiviste i birokrate u Vijeću Evrope.”Kada je video s nastupa objavljen na mreži i u medijima, veliki dio komentara je bio afirmativan. Valjda zbog nedostatka bilo kakve vijesti i nade da neko u svijetu radi nešto u našem interesu, ispade da je i mini koncert sedmorice Balkanaca u žutim dresovima vijest dana.

Prirodno je i da je dio javnosti u komentarima na portalima i po kafanama postavio pitanja: za koga to oni rade, čiji su špijuni, strani plaćenici, itd. Bilo bi dobro da se ta ista javnost zapita zašto Vijeće Evrope kao sugovornika zove bend iz Zabrđa? Možda zato što u našoj državi nisu pronašli adekvatnog sugovornika za jedinu evropsku instituciju čija je Bosna i Hercegovina članica. Možda da se javnost zapita i zbog čega Bosna i Hercegovina ima opomenu pred izbacivanje iz ove institucije?

Ili su ovi iz Dubioze fakat špijuni i strani plaćenici. Taj odgovor nekako zvuči jednostavnije i privlačnije. Baš je nekako dobar materijal za saftali status na društvenim mrežama. Lažne patriote će isto tako da nas optuže da smo u Strazbur išli da ismijavamo i ponižavamo državu Bosnu i Hercegovinu, zaboravljajući da je državni aparat do krajnjih granica već odavno ponizio nas kao građane i građanke, ali i Bosnu i Hercegovinu kao našu domovinu. Predlažem da pored izraza strani plaćenici uvedemo i novi termin lokalni plaćenici za sve one koje plaćamo upravo mi, budale koje ih i biramo. Ispade da je poštenije biti strani plaćenik. To je barem neko ko uvozi kapital. Lokalni plaćenici izvoze kapital po raznim offshore kompanijama i kupuju nekretnine od Zagreba i Beograda do Beča, Istanbula i Moskve”, naveo je Jakubović.

Političari, tj. lokalni plaćenici, smatra član Dubioze, se bave pisanjem zakona, odredbi, naloga, prijedloga i inicijativa koje onda niko ne provodi, dok se dio javnosti svaki dan bavi pisanjem statusa na društvenim mrežama i na taj način izražavaju svoje političko mišljenje i stav.

“Mi se bavimo pisanjem pjesama o svemu tome. Na kraju ispadne da je sve to pisanje uz vjetar. Kada su jednom prilikom gospodina Fincija pitali šta mu je to donijela presuda iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, odgovorio je: ‘Donijela mi je dodatno prezime. Sad me svi zovu gospodin Sejdić Finci'”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision