Srijeda, 10. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Marta. 2021. Zanimljivosti
Botanička plaža u Vancouveru je čudo prirode i nevjerovatno mjesto za posjetiti

Botanička plaža u Vancouveru jedna je od najnevjerovatnijih mjesta na cijeloj zapadnoj obali Britanske Kolumbije, posebno u vrijeme oseke, kada posjetitelji mogu vidjeti bazene s plimom.

Smještena u blizini Porta Renfrew na južnom otoku Vancouver, Botanička plaža jedno je od najnevjerovatnijih mjesta na cijeloj zapadnoj obali Britanske Kolumbije, posebno u vrijeme oseke, kada posjetitelji mogu prošetati dugim putem preko ravnih izdanaka pješenjaka i granita kako bi pogledali bazene s plimom.

Bazeni su ispunjeni poput kutija za nakit morskim životinjama jarkih boja. Tu su ljubičaste, crvene i narandžaste morske zvijezde, zatim, morski ježevi, školjke, zelene morske anemone i morski krastavcu koji tek počinju nagoviještavati spektar međuplimskog života koji ovdje uspijeva.

Ta činjenica je zapravo toliko važna da je Univerzitet Minnesota ovdje osnovao istraživačku stanicu 1900. godine.

Organizmi koji se ne mogu nositi s isušivanjem, preživjet će u plimnim bazenima ili u zasjenjenim pukotinama. Tamo se mogu pronaći morske zvijezde, hitone i anemone prilikom čega se morske zvijezde sjate zajedno kako bi se smanjio gubitak vlage.

Priljepci, puževi i ostale školjke mogu preživjeti zatvarajući se čvrsto s malom količinom vode unutar školjki.

Ljubičasti ježići su se usidrili u mekanom pješčenjaku, a njihove oštre i tvrde bodlje pomažu im preživjeti u uslovima u kojima žive.

Botanička plaža u provincijskom parku Juan de Fuca ima 251 hektar uzvišenog staništa, ali najpoznatija je po obilju života među morskim plimama, piše VancouverIsland.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision