Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina u 2021. godinu ušla tiho: Ulice puste, no vatrometi nisu izostali
Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine prošle godine je novogodišnja noć izgledala potpuno drugačije. Na trgu koji je ove godine pust i mračan, odvijao se spektakl pred nekoliko desetina hiljada ljudi, a Željko Joksimović je izvodio svoje najpoznatije numere.

S obzirom na pandemiju i zabranu kretanja i okupljanja 2021. godinu nismo mogli dočekati u velikom broju, a Grad Sarajevo nije organizirao ni online doček i vatromet s obzirom na to da će taj novac uštediti za kupovinu vakcina protiv koronavirusa.

Građani su do 23:00 sata slavili u ugostiteljskim objektima nakon čega su morali poći svojim kućama i ponoć dočekati u mirnijem ambijentu. Mnogi su iz svojih domova organizirali “privatne” vatromete, a petarde su svakako bile neizostavan dio novogodišnje večeri za one najmlađe.

U ponoć su na ulicama Sarajeva još samo hodali policija, inspekcija i radnici koji su se vraćali s posla.

Mostar je u 2021. godinu također ušao tiho i bez javnih okupljanja, međutim sudeći po tome da su sve vikendice, kuće i stanovi iznajmljeni i po značajno višim cijenama nego inače, Mostarci su Novu godinu definitivno slavili, sakriveni od organa gonjenja.

Ove godine se mnogo veći broj ljudi odlučio 2020. ispratiti u intimnijem okruženju, a svemu je doprinijela i zabrana kretanja nakon 23 sata. Sve to ipak nije spriječilo Mostarce da naprave show sa vatrometom.

Ulazak u novu godinu građani u Tuzli su dočekali u svojim domovima, a većina ugostiteljskih objekata bila je zatvorena tokom cijele večeri, a ne samo nakon 23 sata.

Trg slobode u Tuzli ranijih godina vrvio je od građana koji su na otvorenom dočekivali Novu godinu, uz bogat zabavni program. Međutim, ulazak u 2021. godinu obilježili su tišina i potpuno pust trg u centru grada uz nekoliko štandova sa hranom i pićem koji su bili otvoreni do 23:00 sata.

Nekoliko minuta prije ponoći ekipa portala Klix.ba prošetala se tuzlanskim ulicama i trgovima, a tačno u 00:00 sati prizore sablasno pustih dijelova grada donekle su razbijali zvukovi pirotehničkih sredstava koji su dopirali iz daljine te novogodišnji ukrasi koji jedino ilustruju da se nalazimo u prazničnom periodu.

Za razliku od prethodnih godina, novogodišnja atmosfera u Tuzli skoro pa da se uopće nije ni osjetila, a većina građana ulazak u novo ljeto obilježila je u najužem krugu porodice.

Ova noć protiče pod posebno budnim okom policije koja nadzire provođenje epidemioloških mjera, ali i policijskog sata koji je na snazi.

Zenici su ovu odlazeću 2020. godinu, prošle godine dočekali na otvorenom uz vatromet i Mostar Sevdah Reunion te Reginu, no ove godine i u ovom bh. gradu, u ponoć ulice su prazne.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision