Utorak, 14. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2019. USK
Bosansku Krupu povodom poplava posjetio premijer Vlade USK Mustafa Ružnić

Noć u Bosanskoj Krupi, u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće, također je bila bez sna za mnoge mještane, posebno one u mjestima Svetinja i Kajtezi gdje su se izlili potoci i poplavili kuće, garaže, štale, hambare, obradive površine i polja. Prvenstveno zbog toga, ali i druge problematike, u Bosanskoj Krupi je danas u pratnji savjetnika Mirsada Topčagića boravio premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

U Bosanskoj Krupi je jučer usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja vodotoka druge kategorije i plavljenja objekata među kojima su i desetine domaćinstava, te poljoprivredna gazdinstva. Situaciju su znatno otežala klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici. Ohrabruje činjenica da Una u Bosanskoj Krupi posljednjih nekoliko sati stagnira, u 9.00 sati jutros njen vodostaj je iznosio 258 cm, što je za 32 cm ispod kritične tačke. U Bosanskoj Otoci je čak u blagom opadanju, u 10.00 sati je iznosio 290 cm.

„Detaljno sam premijera informisao o situaciji koja se dešavala u proteklih 48 sati i svemu onome što smo poduzeli. Proglasili smo stanje elementarne nepogode, prirodne nesreće i premijer je već reagovao i potpisao nalog za interventna sredstva od 20 hiljada KM. To je ono što nama treba od Vlade, viših nivoa vlasti, dakle jedno razumijevanje, saradnja u rješavanju naših problema“, istakao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Načelnik Halitović naglašava da je sve učinjeno kada je u pitanju zaštita od poplava. Kaže da su građani obavješteni na vrijeme i da su poplavljene kuće gdje ljudi nisu ozbiljno shvatili upozorenje i nisu sarađivali u preventivnim mjerama. Smatra da će se pričinjena šteta na inftrastrukturi, komunalnim objektima i instalacijama, moći sanirati sredstvima koja ima Općina i koja će biti doznačena od Vlade USK.

„Sinoć smo poslije Sanskog Mosta bili i u Ključu gdje je također proglašeno stanje elementarne nepogode. Danas ćemo vidjeti kakvo će biti stanje sa gradovima Bihać i Cazin, a zatim sjesti opet sa direktorom FUCZ, napraviti procjenu stanja i vidjeti kako i šta dalje kada je u pitanju naš kanton. Za proglašenje stanja prirodne nesreće u kantonu dovoljno je da to učinu tri općine, međutim polako dolazi do stagnacije u nekim općinama pa pravimo kalkulaciju i razmišljamo šta je najbolje za nas kada je u pitanju kanton“, kazao je premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

Posjetu premijera Ružnića Krupljani su iskoristili i za razgovor o realizaciji infrastrukturnih projekata.

„Razgovarali smo i o izgradnji putnih pravaca, realizaciji projekata za koje su građani izrazili želju da se rade ove godine. Imali smo radni sastanak sa članovima Udruženja „Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević“ koje je ponudilo tri-četiri projekta vezana za mjesnu zajednicu Arapuša. Dogovorili smo da već iduće sedmice to mjesto posjete svi oni koji su vezani za iznesenu problematiku i da se pokrenu neke stvari koje stoje duže vrijeme“, zaključio je premijer Ružnić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision