Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Maja. 2021. Sport
Borba za opstanak u PLBiH: Ko ispada u slučaju da Radnik, Krupa i Olimpik završe sa isto bodova

Do kraja Premijer lige BiH ostala su dva kola, a najzanimljivija će, čini se, biti borba za opstanak u društvu najboljih. Trenutno su najugroženiji Radnik, Krupa i Olimpik koji imaju po 25 bodova, piše Klix.ba.

Teoretski, i Mladost koja ima 30 bodova bi mogla ispasti, no šanse za takav scenarij su minimalne.

Do kraja sezone Radnik igra protiv Sarajeva u gostima, te kod kuće protiv Širokog Brijega. U narednom kolu Krupa dočekuje Olimpik, a potom gostuje kod Željezničara. Olimpik nakon meča s Krupom kod kuće igra sa Sarajevom.

A šta kaže pravilnik, ko će ispasti u slučaju da dvije ili sve tri ekipe budu imale isti broj bodova?

U članu 7. Propozicija takmičenja Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH stoji:

“Utvrđivanje plasmana klubova u drugom dijelu takmičenja vrši se shodno odredbama člana 43. Pravilnika o nogometnim takmičenjima BiH. U obzir se uzimaju rezultati ostvareni u toku cijele takmičarske sezone”.

A u tom članu 43. stoji:

“Ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa.

Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kup sistemu.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom terenu po jednostrukom bod-sistemu – ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu – ako se radi o četiri ili više ekipa”.

Dakle, ukoliko ekipe završe sa istim brojem bodova napravit će se mini-tabela s rezultatima postignutim između tih ekipa.

Trenutno, Radnik ima 8 bodova uz gol-razliku 7:4, Krupa 7 bodova uz gol-razliku 5:3, a Olimpik je najgori sa 4 boda i gol-razliku 2:7.

Dakle, ukoliko sve tri ekipe sakupe isti broj bodova u preostala dva kola, Radnik bi ostao u ligi, dok bi ispali Krupa i Olimpik, navodi Klix.ba.

Jedini izuzetak bi bio kada bi Krupa pobijedila Olimpik i izgubila od Željezničara, Olimpik u posljednjem kolu savladao Sarajevo, a Radnik upisao jednu pobjedu i jedan poraz u preostala dva kola. Tada bi u ligi ostala Krupa.

S obzirom na rezultate koji su postignuti u međusobnim dvobojima jasno je i ko će ispasti ukoliko dvije ekipe budu bodovno izjednačene na 10. i 11. mjestu.

Radnik je u prednosti nad Olimpikom, a Krupa nad Radnikom ukoliko se te ekipe budu borile za 10. poziciju na tabeli.

Krupa je trenutno u prednosti nad Olimpikom i moguća su dva scenarija nakon meča u narednom kolu. Ukoliko Krupa dobije ili odigra neriješeno sa Olimpikom ili čak izgubi rezultatom 1:0, oni će imati prednost nad sarajevskom ekipom.

Ukoliko Olimpik dobije 2:1 ili 2:0 i više, Olimpik će biti u prednosti nad Kupom.

Sve u svemu, očekuje nas veoma uzbudljiva završnica prvenstva.

Međusobni dvoboji:

RADNIK

Radnik – Olimpik 4:0, Olimpik – Radnik 1:0, Radnik – Olimpik 1:0

Krupa – Radnik 1:1, Radnik – Krupa 1:1, Krupa – Radnik 1:0

Preostali susreti: Sarajevo – Radnik, Radnik – Široki Brijeg

KRUPA

Krupa – Olimpik 1:0, Olimpik – Krupa 1:1, Krupa – Olimpik (23. maj)

Krupa – Radnik 1:1, Radnik – Krupa 1:1, Krupa – Radnik 1:0

Preostali susreti: Krupa – Olimpik, Željezničar -Krupa

OLIMPIK

Krupa – Olimpik 1:0, Olimpik – Krupa 1:1, Krupa – Olimpik (23. maj)

Radnik – Olimpik 4:0, Olimpik – Radnik 1:0, Radnik – Olimpik 1:0

Preostali susreti: Krupa – Olimpik, Olimpik – Sarajevo.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision