Utorak, 18. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Februara. 2020. Region
Bošković: Zakon iskorišten za krstaški rat protiv Crne Gore

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišten da se protiv Crne Gore povede krstaški rat, a protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine.

Tu tvrdnju Bošković temelji na, kako je rekao, ikonografiji koja se može vidjeti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim riječima, zakon o slobodi vjeroispovesti ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vijek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocjenjuje kao najlošijim od obnove nezavisnosti.

„Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, zakon bi se primjenio, pa bi vidjeli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva“, rekao je Bošković.

On dodaje da ne postoji sila koja Crnu Goru može da preobrati u teokratsku državu i ističe da je Demokratski front (DF) „prevaziđena politička organizacija“ u Crnoj Gori, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedini subjekt koji je mogao da generiše prosrpski korpus.

Zbog toga su poruke koje u posljednje vrijeme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, tvrdi Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi.

„Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može da spriječi put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi“, rekao je Bošković.

On ocjenjuje i da su sva dešavanja na ovim prostorima „uigrana“, jer je Balkan „kroz historiju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civiliazcije“.

„Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju“, rekao je Bošković i dodao da se ne plaši da bi mogao da se ponovi scenario iz 90-ih jer su „demokratski kapaciteti država na Balkanu veći nego 90-ih“.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision