Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Bitcoin postaje službena valuta u Centralnoj Afričkoj Republici

Centralna Afrička Republika odobrila je bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i time postala druga država u svijetu koja je to učinila.

Zastupnici u Parlamentu su jednoglasno izglasali usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, a ovaj potez komentariše se kao jedan od “najhrabrijih i najvizionarskih u svijetu”.

Prije njih to je uradio samo El Salvador još u 2021. godini, a potez su tada kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je naveo da se povećava rizik od ekonomske nestabilnosti.

Centralna Afrička Republika je inače jedna od najsiromašnijih u svijetu, ali je bogata dijamantom, zlatom i uranom. Decenijama je zahvaćena sukobila, a blizak je i ruski saveznik.

Ono što je zanimljivo u njihovoj odluci jeste da je za korištenje bitcoina i trgovanje istim potreban internet, a u ovoj državi je prema podacima iz 2019. samo 4 posto ljudi imalo pristup internetu.

U Centralnoj Afričkoj Republici službena valuta je inače centralnoafrički franak, a sada će tome dodati i kriptovalutu bitcoin.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision