Sunday, 1. August 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Bisera Turković se danas sastala s Dritanom Abazovićem

U sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je sastanak zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Oboje su istakli želju za saradnjom na zajedničkim projektima i naglasili važnost dobrih odnosa između BiH i Crne Gore. Dritanu Abazoviću je prije sastanka uručen Cvijet Srebrenice.

-Cijenim što je kao potpredsjednik Vlade Crne Gore stigao na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno je važno i što će u Srebrenici biti i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak potvrđuju da vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da se na tim temeljima okreću evropskoj budućnosti zajedno s nama. Vjerujem da će doći vrijeme kada će i preostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost. Sve do tada suočavat ćemo se s izazovima revizionizma, radikalizma i nacionalizma, rekla je Turković.

Govoreći o odnosima BiH i Crne Gore, Turković je istakla da je s Abazovićem iskoristila priliku da razgovaraju i o odnosima dviju država i pitanjima od obostranog interesa.

-Zadovoljni smo što nemamo otvorenih pitanja, ali imamo šansu i obavezu pojačati ekonomsku saradnju. Posebno u vrijeme oporavka o posljedica pandemije. Bolja saobraćajna povezanost je nulti prioritet. Posebno kada je riječ o putu preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni nivoi vlasti. BiH ima snažan interes za što boljom ekonomskom povezanošću sa Crnom Gorom, dodala je.

Što se tiče njegove posjete Srebrenici 11. jula kazao je da njegova odluka nema veze s Rezolucijom niti razvojem političkih događaja u Crnoj Gori, javlja Anadolija.

-Ja sam znao da ću doći u Potočare i prije, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživjeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svijesti i hvatamo korak sa savremenim svijetom. Ako budemo usmjereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta ponuditi Evropi i svijetu. Trebamo biti usmjereni ka zajedničkom i ukupnom progresu, izjavio je Abazović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision