Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. USK
Bira’ više nije opcija za migrante, BiH je najslabija karika, mora pojačati sigurnost svojih granica!

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefánek izjavio je danas u intervjuu za Fenu da kamp Bira kao moguće rješenje za smještaj migranata više nije opcija.

Na kraju svoje posjete BiH koju je počeo 24. januara, Štefánek je podsjetio da međunarodna zajednica nekad ponudi podršku u novcu i osoblju, ali se dešava da ne bude postignut sporazum između BiH i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) koja bi bila spremna poslati dodatno osoblje.

– Čini mi se da je Bosna i Hercegovina najslabija karika – poručio je Štefánek.

Dodao je da je paradoksalno da migranti u BiH dolaze iz Evropske unije, bilo iz Grčke ili Bugarske, i onda ponovo pokušavaju ući u EU.

Štefánek smatra da su neki od njih žrtve trgovine ljudima i nemaju informacije da npr. Hrvatska nije u Šengenu i da bi teško mogli dalje.

– BiH bi trebala pojačati sigurnost granica – naglasio je Štefánek.

Naveo je da je situacija u vezi s migrantskom krizom u BiH bolja nego što je očekivao, pogotovo u Unsko-sanskom kantonu i kampu Lipa gdje se plašio da će zateći humanitarnu katastrofu.

– Ono što sam vidio nije bilo ugodno ali nije bila humanitarna kriza. Moguće je da je i najava moje posjete doprinijela da neke stvari urade brže i nadam se da je ova posjeta imala neki rezultat. Sada je situacija mnogo bolja nego što sam mogao zaključiti iz izvještaja koje sam vidio prije dolaska – potcrtao je Štefánek.

Poručio je da bi u budućnosti volio vidjeti više angažmana lokalnih vlasti, ali da razumije i dobro poznaje situaciju u BiH još iz vremena kad je bio šef Ureda Vijeća Evrope u BiH.

– Zahvalan sam IOM-u, Crvenom krstu, UNHCR-u i drugim međunarodnim organizacijama koje rade odličan posao, iako to nije jednostavno. Trebalo bi ostvarivati više kontakata s lokalnom zajednicom jer treba uvažavati njihove zahtjeve i žalbe – kazao je Štefánek.

Pojasnio je da bez sredstava EU ne bi bilo moguće uspostavljanje kampova za migrante, ali da je potrebna bolja koordinacija i saradnja na terenu između različitih nivoa vlasti u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision